Ljungbergska huset

(B10). Ljungbergska huset ligger på S:t Hansgatan mittemot Gotlands konstmuseum (tidigare S:t Hansskolan). Huset är ett mindre packhus, som är bevarat i full höjd med trappgavel i väster. Huset har sannolikt byggts under 1200-talet. Det består av en källare och fyra våningar ovan mark. Lastportar och ljusöppningar till de två översta magasinsvåningarna är bevarade. Namnet kommer från ägaren bryggare N. P. Ljungberg som ägde huset under en period på 1800-talet. Ljungbergska huset är Byggnadsminnesförklarad sedan 1994.

Ljungbergska huset. Huset med trapphusgavel.
Ljungbergska huset. Huset med trapphusgavel.

Ljungbergska huset ligger i kvarteret Kapellet 5, S:t Hansgatan 28. Huset är ett välbevarat medeltida packhus sannolikt från 1200-talet. Den äldsta byggnadskroppen ligger med sin västra trapphusgavel mot S:t Hansgatan och består av en källare och två våningsplan samt två magasinsplan. De två magasinsplanens fasader med lastportar, hissbom och ljusöppningar är välbevarade. Sammanbyggt med trappgavelhuset och tillhörande fastigheten finns två byggnadskroppar byggda som ett vinkelhus, där längan i väster mot S:t Hansgatan är den äldsta delen uppförd sannolikt på 1700-talet med medeltida murverk i okänd omfattning och den andra delen mot söder vid Hamburgergränd är uppförd omkring 1850.

Ljungbergska huset. Huset med trapphusgavel.

1200-talet
Under 1200-talet sträckte sig Visbys bebyggelse från Gamle Hamn österut fram till det som idag är Stora Torget och Södra Kyrkogatan, områden som då utgjorde stadens ytterkant. I takt med att handeln i Visby ökade blev packhusen längs nuvarande Strandgatan fler och fler och det blev ont om plats för nya packhus, som därför började byggas längre upp i staden, där det förmodligen fanns mer plats och det var billigare att bygga. De som byggdes längre bort från hamnen uppfördes normalt till lite lägre höjd än de som uppfördes vid Strandgatan. Ljungbergska huset byggdes som ett sådant lite mindre packhus för varuhandel vid S:t Hansgatan, som då ännu inte fått detta namn. Tidpunkt för uppförandet är inte helt känt men sannolikt uppfördes det på 1200-talet. Huset uppfördes i kalksten med källare, två våningsplan och två magasinsplan, varav det översta var ett vindsplan. Byggnaden placerades med gaveln mot gatan som var det gängse sättet för packhus. Gaveln utformades som en trappgavel. Magasinsplanen var försedda med lastportar och ovanför dessa fanns en hissbom för in- och utlastning av varor. Under den övre lastporten fanns under medeltiden en träbrygga längs fasaden. Lastportarna, hissbommen, ljusöppningar och bomhålen för lastbryggan finns ännu kvar väl bevarade. Hur de två nedre våningsplanen användes är inte känt, men troligen utnyttjades de som bostadsvåning för ägaren och hans familj.

Ljungbergska huset syns till höger med den höga trappgaveln och strax intill t.h. den äldre byggnadskroppen av vinkelhuset. Huset i mitten är Säveska huset. Huset norr därom var Ahlbergska huset som revs 1859 och huset längst t.v. ägdes av dr H. Andreé, även det rivet 1859. Teckning av P. A. Säve 1846. Bild från Visby förr i tiden.

1800-talet
Ljungbergska huset nyttjades som magasin till långt in på 1800-talet. Efter Abraham Kahl köptes fastigheten 1820 av bryggare Nils-Petter Ljungberg, som alltså har givit namn åt huset. Ljungberg bedrev bryggeri i byggnaden. Enligt icke bekräftade uppgifter kan det vara så att det var Ljungberg som byggde den östra byggnadskroppen mot Hamburgergränd omkring 1850. Under senare tid rasade Ljungbergska husets vindsvåning utom trappgaveln. Resterna av byggnadens översta våning togs bort och ett den erhöll ett nytt lägre tak. En teckning från 1846 visar att gatufasadens två nedre våningar var putsade och de övre oputsade, vilket är det utseende gatufasaden har idag, och att fasaderna erhållit en ny fönstersättning, vilket kan tyda på en ändrad användning av de båda nedre våningarna. Förmodligen köpte handlanden Ludwig Herliz byggnaden omkring 1860 och innehade den till sin död 1878. Under slutet av 1800- talet inreddes bottenvåningen till butikslokal varvid den centralt placerade butiksdörren mot gatan togs upp. Lokalen kom att användas som skomakeri av skomakarna Lindwall och Pettersson som hade verksamhet där omkring 1890-1900.

Ljungbergska huset har här fått den centralt placerade entrédörren. I lokalerna i bottenvåningen fanns A Wahlgrens skomakeri. Han flyttade senare sin verksamhet söderut till S:t Hansgatan 26. Foto omkring 1900. Bild från Visby förr i tiden.
S:t Hansgatan 28. Huset i mitten är Ljungbergska huset. Här hade Lalla Gistedt-Elfing sin damfrisering under 1930-talet. Till höger skymtar Walhalla Specerier med lokal i 1700-talshuset. Foto omkring 1930. Bild från Visby förr i tiden.
Salong Louise med lokaler i Ljungbergska huset, S:t Hansgatan 28. Foto 1975, Carl-Gustaf Hagander.

Ljungbergska huset. Foto omkring 1900 taget från norr. Bild från Gamla Wisbyminnen.

1900-talet
Fastigheten ägdes under början av 1900-talet av sjökapten I E Wulffcrona och hans släkt. År 1900 flyttade O A Wahlgren sitt skomakeri från Bremergränd och tog over lokalerna efter Lindwall och Pettersson. En tid efter det att Wahlgren lämnat lokalerna 1920 blev det där en damfrisering som drevs av Lalla Gistedt-Elfving fram till 1938. Damfriseringen togs över av Margit Wennerström som drev den till 1945 då Gun Ahlström-Nilsson flyttade in och startade Salong Louise Damfrisering. Salong Louise blev kvar nästan 40 år på S:t Hansgatan innan flytten gick till Adelsgatan 1984.

I samband med renoveringar 1983-1984 byggdes den våning på som tidigare hade rasat och den östra gaveln fick då en slätputsad fasad. Trappgaveln som var instabil staplades delvis om i samband med renoveringen och byggnaden renoverades också invändigt. Exteriört har byggnaden kvar sitt utseende från 1846 förutom höjningen med en våning med en till hälften putsad medeltida fasad mot gatan. Gårdsfasaderna är putsade med spår av medeltid i form av en rundbågig dörröppning åt söder och en spetsbågig gallerförsedd fönsteröppning åt norr.

S:t Hansgatan 30 och 28 med Säveska huset längst till vänster och Ljungbergska huset i mitten. Foto 2023.

2000-talet
Mellan åren 2012-2022 bedrev butiken Lewin Creation försäljning av kläder och inredning i Ljungbergska huset. Sedan 2023 finns cykelaffären Vai Vai Visby i de gamla anrika lokalerna.

Läs mer om de olika affärsinnehavarna av lokalerna i Ljungbergska husets bottenvåning. (Gator>Sankt Hansgatan>Sankt Hansgatan 28).