Adelsgatan 24

—-Nuvarande företag (2023)—-
KNAK Agency
—-Tidigare företag———-
Rumblewood
Suntrip
Marimekko
Häggströms guldsmedsaffär

Adelsgatan 24, KNAK.
Adelsgatan 24, KNAK.

Byggnaden Adelsgatan 24 ligger i kvarteret Kasken 2. Huset är uppfört på 1860-talet.

Nuvarande företag

Gatuplan 

I gatuplanet finns KNAK Agency.

KNAK Agency 
KNAK Agency är ett litet företag som arbetar med design, reklam, marknadsföring och strategier för företag och kommuner. Företaget har sitt huvudkontor i Visby samt filialer i Stockholm och Amsterdam. KNAK startades under januari 2018 av Patrik Björkander, Christian Svahn och Edvin Holm efter att den gotländska reklambyrån Hill Agency i Visby gått i konkurs. Alla tre var sedan tidigare kollegor och arbetade på Hill Agency. Nedan redovisas kort hur företaget utvecklats, och endast några fåtal utvalda uppdrag av en stor mängd omnämns som exempel på vad KNAK producerat.

Reklambyrån KNAK Agency, Adelsgatan 24.

”Vi är en liten gotländsk byrå med ett brett erbjudande inom kommunikation, allt från design till strategi och kreativ reklam, i alla möjliga former och kanaler. Vår styrka är just denna lilla, koncentrerade, byrån och dess möjlighet till snabba okrångliga beslut och lösningar. Vi levererar strategi, koncept, affärsutveckling, kommunikation och bra design till våra kunder. Vi vill vara en samarbetspartner som känner våra kunder och utvecklas tillsammans med dem och deras marknader”.

Trion som grundade KNAK Agency, Edvin Holm, Patrik Björkander och Christian Svahn.
KNAK Agency är tillsammans med Gotlands Whisky nominerad till Svenska Designpriset 2018.

Vad bokstäverna KNAK står för är nog en företagshemlighet eller så betyder de ingenting, men trion kör hårt så det knakar och knakar gör det också om byråns tillväxt. Redan två månader efter start blev Edvin Holm nominerad till årets företagare på Gotland, ett pris som delas ut av Företagarna Gotland. I mitten på maj 2018 öppnade KNAK en byrå i Stockholm, Tavastgatan 48, och utökade samtidigt personalstyrkan med en person. Under augusti samma år nominerades byrån till Svenska Designpriset tillsamman med Gotland Whisky och under oktober anställdes ytterligare en medarbetare, Sara Börje Ramberg, som kommer från Riksteatern.

KNAK har sitt kontor i Stockholm vid Södermalmstorg.

KNAK etablerade sig i Amsterdam, Beethovenstraat 186, under april 2019 och öppnade där ett kontor med två anställda och under december anställdes Jessica Aronsson på Visbykontoret. KNAK flyttade under året kontoret i Stockholm till Södermalmstorg 6.

Nya medarbetare i KNAK, Jessica Aronsson….
…,Dorothea Barre…
…, Jan Lindforss.

KNAK Agency flyttade in i det gamla DBW bankhuset under april 2020. Kontoret låg i det sydöstra hörnet av byggnaden med egen igång från Södra Kyrkogatan. Under året anställdes Dorothea Barre, Tobias Grönberg och som produktionsledare Ebba Meyer samt som projektledare och strateg Jan Lindforss. Under september nominerades företaget dubbelt upp till Svenska Designpriset tillsammans med Gotlandschips och Gotland Whisky.

Guldplats från Svenska Publishing för skriften ”Hansestaden Visby….”, utarbetad av KNAK i samarbete med Region Gotland
Spritflaskan Spill designad av KNAK. Innehållet kommer från det matspill Stora Coop Visby producerar.
KNAK var med när det gällde att samla in pengar för att kunna arrangera en digital Medeltidsvecka i Visby, när den traditionella Medeltidsveckan fick ställas in på grund av pandemin.

Tillsamman med Gotland Whisky tilldelas KNAK under januari 2021 andra platsen av Svenska Designpriset. KNAK Agency får en systerstudio under året genom att KNAK Studio etableras. Designstudion kommer att inriktas mot digitalt fokus och skall fungera som en produktionsenhet under ledning av Simon Johansson. Under september övertar Jan Lindforss posten som VD på företaget efter Patrik Björkander. Under slutet av året blir det klart att KNAK belönas med guldplats av Svenska publishingpriset 2021, för publikationen, ”Hansestaden Visby Strategi och handlingsplan för världsarvet” som KNAK producerat tillsammans med Region Gotland. 

Under 2022 flyttade KNAK från Södra Kyrkogatan 3 till Adelsgatan 24. KNAK fick under december uppdrag från Gotlands Bryggerier att marknadsföra det populära Wisby Jul i en alkoholfria variant.

KNAK Agency AB hade under året 2022 sex anställda och omsatte 6,5 miljoner.

Adelsgatan 24, kök i övervåningen.
Adelsgatan 24, utsikt från vindsvåningen.
Övervåning och inredd vindsvåning  
Uthyrningsbostäder.
Övervåning, 3 rok c:a 60 m2 med tre fönster mot Adelsgatan.
Vindsvåning, 2 rok c:a 50 m2 med fin utsikt över staden.
 
I norra delen av gårdshuset finns en uthyrningsbostad, 4 rok c.a 70 m2 i etage med entré 
mot Kaskens gränd och i södra delen av gårdshuset finns en etagelägenhet på c:a 60 m2.
Adelsgatan 24, t.v. och Adelsgatan 22, t.h., omkring år 2015.

Tidigare företag

FöretagUngefärligt årtalÄgare/butikschefAnmärkning
Rumblewood2016 – 2022Jacqueline Janic och Saša RaghebTill Adelsgatan 32
Suntrip
Marimekko kläder2003 – 2011Eila Rondahl
Häggströms guldsmedaffär1875 – 2003Sonja Nilsson, Simon Karlström m.fl.

Rumblewood 
Rumblewood är verksam inom inom Mediaproduktion och Film- & Musikproduktion.

”Vår gata är även en mötesplats för företagare emellan! På Adelsgatan 24, finner ni Rumblewood – Story Driven Films. Ett regissör- och producentdrivet produktionsbolag som erbjuder unik storytelling. Med regissör Jacqueline Ragheb i spetsen, hjälper teamet företagare att nå sina mål med filmer där storyn spelar huvudrollen. Från deras studio i hjärtat av Visby skapar teamet filmer och kampanjer som fångar publiken och får fram dess kunders budskap. Stolta är vi att Rumblewood kan titelera sig med Årets unga företagare 2019 på Gotland, de är dom väl värda”.

Läs mer om Rumblewood under Adelsgatan 32.

Häggströms guldsmedsaffär 

Häggströms stänger verksamheten 
Den sista maj 2003 stängde Häggströms guldsmedsaffär för gott efter att ha haft igång sin verksamhet i staden under 137 år. Sonja Nilsson, som tillsammans med Simon Karlström tog över firman 1964, berättar för Helagotland, i anslutning till stängningen, om företagets verksamhet under de många åren. Sonja Nilsson minns ännu dagen då hon började i företaget, som var den 16 juni 1946. Dåvarande chefen ville ha ett biträde och ringde Sonjas föräldrar. Hon har nu jobbat 57 år i företaget. ­- Jag har alltid tyckt om mitt arbete i guldsmedsbutiken. Det är en särskild charm att få syssla med ädla stenar, pärlor, silver och guld, naturens produkter som har blivit förädlade av människan -.

Adelsgatan 24, Häggströms guldsmedsaffär 1996. Byggnaden uppförd 1860. Foto Visinvent.

Familjen Häggström 
Häggströms guldsmed grundades av Carl Johan Häggström, år 1866. Häggström var född 1839 och kom från Västervik. Den första affären låg på annan plats vid Adelsgatan. Det var sannolikt 1875 som guldsmedsaffären flyttade till huset här vid Adelsgatan 24, som uppfördes omkring 1860. När grundaren C J Häggström dog 1894 fick hans hustru Margaretha Persdotter från Levide ta över ägandet av affären. Senast år 1920 bildades C J Häggströms Guldsmed AB, för från det året står aktiebolaget som ägare till fastigheten. C J Häggström dotter, Anna Ljungberg, fick sedermera ta över som chef för guldsmeden. Hennes två barn är ännu i livet och bor på fastlandet. Simon Karlström började som guldsmed hos Häggströms 1918. Verkstaden bakom butiken, ursprungligen uppförd 1871, är från den tiden ännu densamma år 2003, då när verksamheten upphörde. Detsamma gällde för verktygen som användes, många handgjorda, liksom pallar och bräden.

C J Häggströms Guldsmedsaffär, Adelsgatan 24. Foto omkring 1907. Bild från Wisbyminnen.

Kvartetten bakom verksamheten 
År 1946 började, som nämnts Sonja Nilsson hos Häggströms, och 1953 kom också Simon Karlströms son, Sven Karlström till företaget. Sven startade sitt arbete först som springschas och sedan som lärling och utbildade sig till guldsmed. Med fem års avbrott för arbete i Stockholm åren 1960-1965, har han varit Häggströms trogen. I Stockholm var arbetet mer specialiserat, konstaterar Sven. Här hos Häggströms är verkstaden mindre och man får göra allt inom guldsmedsyrket vilket är roligare. År 1964 tog Sonja Nilsson och Simon Karlström över ansvaret för firman. Personalen utökades den 14 september 1965, för då började Marianne Jonsson, som kom direkt från skolan och fick jobb i guldsmedsaffären. När Simon går bort 1968 blir det Sonja och Sven som får ta över rodret i företaget. Den 16 december 1974 började Karin Gustafsson, som är dotter till Sonja Nilsson, att arbeta i butiken. Sedan dess är det kvartetten Sonja och Sven som ägare, samt som anställda, Marianne och Karin, som har drivit företaget fram till 2003.

Annons år 1946.
Tillverkad av C J Häggström Guldsmed AB Visby. Ingår i Gotlands museums samlingar.
Örringar av förgyllt silver, tillverkade av Häggströms guldsmedsaffär, 1913. Inköpta av Nordiska museét.

Offentliga föremål 
Att Häggströms guldsmedsaffär har levererat många föremål, synliga i offentliga sammanhang, är kanske inte så känt. Dit hör Domkyrkans brudkrona med inskriptionen ”Till jungfruliga brudars prydnad” tillverkad hos Häggströms, brudkronan i Öja kyrka, komponerad och tillverkad av Simon Karlström liksom biskopens i Visby stift kors, tillverkad i Häggströms verkstad. I Häggströms verkstad har också tillverkats bland annat gotlandsdräktens smycken i silver. Smycken i guld och silver, ljusstakar i olika modeller, och matsilver hör till de genom åren populära föremålen hos kunderna.

Kunder över generationer 
Det har alltid varit roligt att arbeta här. Gotlänningarna har varit kvalitetsmedvetna och till exempel ofta valt att köpa bestick i silver, och presenter till dop, konfirmation och lysning i guld eller silver, konstaterar Sonja, Marianne, Karin och Sven. Guldsmedsbutikens kunder har kommit från hela Gotland. Under åren som gått har generationerna avlöst varandra och många trogna kunder är välkända i butiken. ­Särskilt roligt har det varit att många först kom hit med sina föräldrar, som ofta innan dessförinnan köpt doppresent till barnen. Sedan har föräldrarna återkommit för att handla konfirmationspresenter och som vuxna har barnen själva kommit för att köpa förlovnings- och vigselringar, morgongåvor och lysningspresenter. Sortimentet hos Häggströms Guld har alltid varit klassiskt med matsilver, corpus i silver, smycken i silver och guld, med pärlor och ädla stenar. Varulagret har köpts från fastlandet, men mycket har också tillverkats i den egna verkstaden.

Familjär verksamhet 
Vi har blivit vänner med många kunder. De som har återkommit genom åren har ofta gärna satt sig ner en stund här i butiken för att prata, eller om de har haft något att berätta. ­ Roligt har också varit med kunder som velat ha en viss modell av exempelvis bordssilver, men som inte själva har kommit ihåg vilken som har varit den aktuella. Men vi brukar komma ihåg, säger Sonja, Marianne, Karin och Sven, kvartetten som efter många år tillsammans splittras när Häggströms Guldsmeds AB stänger butiken och verkstaden. Agge Ahlin (keramiker, Gottvaldska) har nu köpt huset, men klart är att butiksinredning och verkstad ska bevaras, även om verksamheten blir en annan.

K-märkt 
Såväl butik som verkstad är dokumenterade av Länsmuseet i bild och text. Den fasta inredning i butiken är daterad till 1910, det gäller exempelvis väggskåpen, och det blyinfattade skyltfönstret mot gatan, är kulturminnesmärkt. Detsamma gäller verkstaden, guldsmedjan bakom affärslokalen. Mycket i butiken och verkstaden är kvar i ursprungligt skick sedan slutet av 1800-talet.

Husen och gården

Situationsplan Kasken 2, Adelsgatan 24.
Adelsgatan 24, verkstaden som ligger mot norra fastighetsgränsen uppfördes 1871. Foto 1996, Visinvent.

Huvudbyggnaden längs Adelsgatan är uppförd på 1860-talet. Gårdshuset i sydöst mot Kaskens gränd uppfördes omkring 1888 och är ombyggt till uthyrningsbostäder. Byggnaden i nordöst uppfördes som verkstad 1871.

Kaskens gränd, gårdshuset uppfört 1888 och ombyggt till två uthyrningsbostäder. Foto 1996.

Kvarteret Kasken 2

Kvarteret Kasken 
Kvarteret Kasken gränsar till Adelsgatan i nordväst, S:t Michaelgränd i nordost, Kaskens gränd i sydost och Berggränd i sydväst. Ännu under 1600-talet fanns här inte någon bebyggelse. Enligt en karta från 1646 var kvarteret markerat som åkermark och tillhörde Biskopsåkern. Under andra hälften av 1700-talet planlades området, vilket medförde att kvarteret så småningom delades in i sju fastigheter. Under 1700-talet och 1800-talet beboddes kvarteret huvudsakligen av arbetare, hantverkare och sjömän. Under mitten av 1800-talet ändrades fastighetsindelningen och kvarteret fick sin nuvarande indelning i fem fastigheter, Kasken 1-5. Det äldsta bevarade huset i kvarteret är ett skiftesverkshus från 1732 i kv Kasken 5, Adelsgatan 22. De övriga fastigheterna har huvudbyggnader mot Adelsgatan uppförda under 1800-talet senare hälft. I de flesta byggnader utmed Adelsgatan finns affärslokaler eller restauranger i bottenvåningarna.

Fastigheten Kasken 2
Fastigheten Kasken 2 är belägen i den mellersta delen av kvarteret och gränsar till Adelsgatan i nordväst och Kaskens gränd i sydost. Fastigheten infästes första gången 1760 och utgjordes ursprungligen av två tomter, vilka benämndes Klinteroten III: 16 och 20. Vid 1785 års husklassifikation var de båda tomterna bebyggda med vardera ett trähus med brädtak. Sannolikt revs dessa byggnader i samband med tomtsammanslagningen under 1800-talets andra hälft och sedan dess har fastigheten bevarat sin utbredning. På 1883 års karta fanns den nuvarande huvudbyggnaden, från 1800-talets andra hälft, uppförd omkring 1860, markerad med långsidan i liv med Adelsgatan. Vid den här tiden fanns även två uthusbyggnader. Den ena var placerad längs den nordöstra fastighetsgränsen och den andra var belägen i tomtens sydöstra hörn och med långsidan längs den sydvästra fastighetsgränsen. Den senare uthusbyggnaden revs sannolikt någon gång efter 1936. Uthusbyggnaden i nordöst revs delvis med anledning av att det nuvarande gårdshuset från omkring 1888 uppfördes. Byggnaden är placerad med långsidan ut mot Kaskens gränd. Centralt placerad i byggnadens sydöstra fasad finns ett portlider. Byggnadskroppen i söder fungerade tidigare som tvättstuga, förråd och som gesällbostad. I den norra byggnadskroppen inrymdes kokslager och avträden. Sammanbyggt med huvudbyggnaden och gårdshuset finns en verkstad från 1870, placerad längs den nordöstra tomtgränsen. Sannolikt motsvarar denna byggnad den ena uthusbyggnaden på 1883 års karta. Fastighetens gårdsrum avskärmas mot Adelsgatan genom en gångport med en dörr klädd med fiskbensställd panel. Ovanför dörren finns en i trä utformad fronton. Gården är belagd med gräs och kullersten och har en växtlighet som domineras av höga träd och murgröna.