Adelsgatan 33

—-Nuvarande företag (2024)—-
Lion Bar
—-Tidigare företag———-
Brygghuset,
Adel 33,
The Hammer Bar,
Texas Longhorn,
Appel Jack,
Schenholms Taverna,
Schenholms,
Schenholms Krut och Fröhandel.

Adelsgatan 33, Lion Bar. Foto 2024.
Adelsgatan 33, Lion Bar. Foto 2024.

Byggnaden Adelsgatan 33 ligger i kvarteren Stapeln 3. Byggnaden uppfördes ursprungligen som ett bostadshus omkring 1750. Det byggdes samman omkring 1895 med grannhuset Adelsgatan 31. Huset Adelsgatan 33 är känt under namnet Schenholms från den ”Krut och fröhandel” som låg där. Sedan 1986 har i huset bedrivits olika typer av krog, pub och restaurang, där musiken under långa perioder varit en röd tråd I verksamheten. Affärsdelen i huset rymmer två butikslägen.

Nuvarande företag

Gatuplan 
I gatuplanet finns restaurang Lion Bar.

Lion Bar, Adelsgatan 33. Foto 2024.

Lion Bar
Under februari 2024 öppnade Lion Bar på Adelsgatan 33 i lokalerna där baren Brygghuset tidigare huserade. Lion Bar server mat med stor bredd för att passa de flesta av kunderna. Utbudet av olika ölsorter är omfattande och Lion Bar satsar på välutbildade bartendrar.

Vår meny är framtagen för att passa alla smaker, tillagas av högkvalitativa råvaror av Svenska grossister. Självklart har vi även vegetariska alternativ.

Lion Bar, Adelsgatan 33, interiörbild.
Lion Bar har också en utervering på bakgården.

Lion Bar Visby ingår en stor kedja med 26 restauranger runt om i Sverige från Skellefteå i norr till Malmö i söder. Daniel Bisse heter grundaren till Lion Bar, som drivs enligt ett franchisekoncept över hela Sverige. Lion Bar i Visby drivs av Aydin Akyüz som sedan tidigare driver också ”Kärlek Café och Bar” på Södra Kyrkogatan och även ”German Beerhall” vid Stora Torget.

Övre plan och vindsvåning 
Det övre planet och vindsvåningen innehåller lägenheter.

Tidigare företag

FöretagUngefärlig tidsperiodÄgare/butikschefAnmärkning
Brygghuset2020 – 2023Mattias KarlssonFrån Stora Torggränd
Till Stora Torggränd
Adel 332018 – 2020Patrik Hiltunen
The Hammer Bar2014 – 2017Jens Stoor
Texas Longhorn2008 – 2013
Apple Jack2006 – 2008
Schenholms Taverna2003 – 2006
Schenholms 1986 – 2003Morten Jonsson, Magnus Andersson,
Anders och Marie
Schenholms Krut och Fröhandel1902 – 1986Selim SchenholmFrån Adelsgatan 36
Adelsgatan 33, Brygghuset i Schenholms välkända hus.
Adelsgatan 33, öl-puben Brygghuset.

Brygghuset
Krogen Brygghuset öppnade 2 oktober år 2020 vid Adelsgatan 33. Brygghuset flyttade då från Stora Torget till Adelsgatan och tog med sig konceptet från Torget med bl a ölservering från Gotlands bryggerier, After-Work med live-musik, musik-frågesport och TV-visningar från sportsändningar.

”Mysig ölpub med över 100 sorters öl och mycket lokala bryggerier. Enkel god mat och även frekventa events som musikquiz och livemusik.”

Adelsgatan 33, Mattias Karlsson i sin pub Bryggeriet med världens (?) största ölkran.

Brygghuset på Adelsgatan 33 drevs av Mattias Karlsson, som startade Brygghuset Bar & Kök vid Stora Torget 2016. Bakom restaurangen Pinchos vid Södertorg, Björkhaga i Sanda och Bruna Dörren i Ljugarn finns också Mattias, samma driftiga operatör. Som namnet Brygghuset antyder ligger fokus för restaurangen på servering av öl. Mattias tog tidigt kontakt med Gotlands Bryggeri om samarbete kring öltillverkning och försäljning innan starten av krogen vid Stora Torget. Bryggeriet var positivt till samarbetet och lät, på Mattias beställning, tillverka en 150 kg tung tappkran för öl, vilken medför möjlighet att tappa öl från merparten av bryggeriets många ölsorter. Förutom öl satsade man även på whisky och rom samt förstås klassisk ”pupmat” lagade av gotländska råvaror. Krogen bjöd också på underhållning för gäster som kom hit efter arbetet, After-Work, ofta med levande musik. I konceptet ingick också musik-Quiz, och extra festligheter i samband med TV-visning från intressanta sportevenemang. Till krogen hör under sommaren en gatuservering och en trädgårdsservering.

Mattias Karlsson samarbetade med Aydin Akyüz under en tid på Bryggeriet. De startade ett nytt bolag, Göta Källare Visby AB under oktober 2023, som skall verka inomrestaurangnäringen. Samarbetet omfattade förmodligen Bryggeriet. Verksamheten med Bryggeriet flyttade 2024 till Stora Torget, Stora Torggränd 5, och drivs av Aydin Akyüz under namnet German Beerhall. En ny restaurang, Lion Bar, öppnades 2024 i lokalerna efter Bryggeriet, som också det drivs av Aydin Akyüz

Adelsgatan 33, Bryggeriet serverar gotländsk öl.
Bryggeriet har After Work med Musik Quiz.
Adelsgatan 33, restaurang Adel 33, foto 2020.

Adel 33 
År 2018 öppnade Patrik Hiltonen restaurang Adel 33 på Adelsgatan 33, i lokaler där tidigare the Hammer Bar haft sin verksamhet, lokaler som stått tomma under ett år. Patrik köpte Hammer Bar:s hela verksamhet för 1,5 miljoner. Restaurangen Adel 33 var inriktad på asiatisk mat.

Adelsgatan 33, interiörbild från Adel 33.
Adelsgatan 33, restaurang Adel 33:s trädgårdsservering.

”Adel 33 serverar något för alla smaker. Inspirationen är hämtad från det asiatiska köket med fokus på sushi och ramen. Vi serverar modern och klassisk sushi, smakrik ramen, poke bowls och trevliga mellanrätter.Vår målsättning är att kombinera vår kunskap om mat, dryck och musik för att skapa en trevlig upplevelse för våra gäster. Vi kommer under året låta artister, DJ’s, trubadurer och band inta vår musikaliska scen, för att ta del av rätt information rekommenderar vi er att följa oss på sociala medier.”

Att Patrik förvärvade Hammer Bar var en slump. Han var i Visby, eftersom flickvännen är från Gotland, och när han gick förbi Schenholmshuset såg han att lokalen var till salu och blev intresserad av läget.

Adelsgtan 33, The Hammer Bar. Det ursprungliga SCHENHOLM’S har tyvärr blivit SCHENHOLM.

The Hammar Bar 
Jens Stoor har drivit The Hammer Bar under fyra år. Jens satte sin egen prägel på verksamheten som utmärktes av mycket live-musik, inte minst hård-rock. Baren har betytt mycket för både Jens Stoor och alla musiker som uppträtt i baren. Det har varit en dröm för honom att jobba med företaget och banden men också mycket intensivt och slitsamt.

Adelsgatan 33. Puben The Hammer Bar, välfrekventerad av unga musikälskare.
Tüstnad Live från The Hammer Bar 4 okt 2016. You Tube.

Lyssna på Tüstnad.

Deepest Purple. The Hammer Bar 26 aug. 2016.
Lee Gotvik -The Night Live at Hammer Bar 9 nov 2014. You Tube.

Lyssna på Lee Gotvik.

Jens la ner stort arbete med att få till en bra mix med musik som tilltalade den oftast unga publiken. Ovan finns ett lite urval av musikgrupper som uppträdde och en liten inblick i folkvimlet i baren. Men det fanns jordnära problem som också skulle lösas. Trots att baren serverade mycket kött fanns på menyn även en vegansk burgare tillagad från grunden på mungbönor, kikärter och svarta bönor friterad i en fritös där enbart vegetabilier friteras. Vegan Gotland kunde vid sitt besök dela ut Gotlands tredje Vegan märkning för deras vällagade och goda veganska burgare. Jens förklarade bakgrunden till den med att många i banden efterfrågade vegansk mat och det blev jobbigt att snabbt fixa till någon rätt. Enklare blev det att alltid ha en vegansk rätt på menyn. Efter The Hammer Bar skall det bli lite lugnare liv har Jens tänkt sig, nu när verksamheten är såld.

Adelsgatan 33, restaurang Texas Longhorn. Foto 2011, Google Streetview.

Texas Longhorn 
Texas Longhorn är en restaurangkedja som finns runt om i Sverige. Kedjan grundades amerikanen Philip, som efter att han flyttat till Sverige längtade efter grillrök, kryddiga långkok, såsom det var i San Antonio i Texas, hans hemstad. Med hjälp av sina familjerecept öppnade han sin första restaurang 1994 på S:t Paulsgatan i Stockholm, en riktig Texas barbecue. I dag finns över 35 Texas Longhorn restauranger. Restaurangen i Visby omfattade både Adelsgatan 31 och Adelsgatan 33.

”En av de viktigaste faktorerna till Texas Longhorns framgång är vårt fokus på kvalitén i det vi serverar och där kärleken för råvarorna spelar en viktig roll. Vi är ett steakhouse och har sedan starten 1994 fokuserat på att servera riktigt bra kött. Vi har mycket höga krav på smak och kvalité och därför serverar vi endast nötkött, kyckling och gris från Sverige. Våra gäster kan lita på att vi serverar samma höga kvalité och smak på alla våra restauranger runt om i Sverige, och de kan även känna sig helt trygga med att köttet de äter kommer från en svensk gård. Alltid. Men Texas Longhorn är inte bara en plats för köttälskare. Vår meny är skapad med passion med ett utbud av fisk och vegetariska alternativ för att passa alla våra gäster. Vi vill hylla den genuint amerikanska, avslappande atmosfären och därmed binda ihop mat och dryckeskonceptet med ett spännande och minnesvärt sortiment. Vår dryckesmeny fokuserar på cocktails på kvalitativa råvaror och exceptionella spritsorter som har en tydlig koppling till Texas dryckeskultur, vin med stort fokus på amerikanska viner och ett brett öl sortiment, allt ifrån våra egna framtagna Texas-öl till spännande rotating taps.”

Schenholms Taverna, ett av många namn på restaurangen/baren i Schenholms huset.

Apple Jack och Schenholms Taverna 
Kärt barn har många namn säger ett ordspråk och det kan man säga stämmer in på Schenholms huset. Förutom Adel 33, The Hammer Bar och Texas Longhorn har restaurangen/baren även burit namnen Apple Jack och Schenholms Taverna under de två första decennierna under 2000-talet.

Schenholms 1986 – 2003

I Schenholms lokaler bedrevs under perioden 1986 – omkring 2003 en högst annorlunda verksamhet, som satt bestående minnen hos många musikintresserade, mestadels unga personer. Här skall vi få en liten inblick i den verksamheten, tack vare artiklar av Magnus Ireskog, publicerade på Helagotland. Läs nedan utdrag ur artiklarna, men först liten om verksamheten i Schenholms, en ovanlig miljö med öl-pub-musik-familjärt.

Foto från Schenholms Adelsgatan 33 omkring 1990. Bild från Helagotland.
Annons Schenholms Rock Café 1992. Bild från Wisbyminnen, Ola Mårtensson.

1986 – 1993, Morten Jonsson
När Morten Jonsson tog över lokalerna efter Schenholms frö- och krut-handel 1986 visste han nog inte själv vad han kom att sätta igång i den gamla lokalen, där fiskeutrustning, vapen, krut, fröer och mycket annat sålts under mer än 80 år. Morten flyttade från Stockholm och kom till Visby under midsommarhelgen 1986. Första tiden bodde han på lagret i den gamla lokalen. Ganska snart under samma år kunde han öppna en kombinerad glassbar och klädesaffär. Redan under hösten -86 öppnade han ett kafé där, men Morten hade andra tankar om lokalen. Han ville skapa ett enkelt ställe, där vem som helst skulle ha råd att vistas och lyssna på musik. Redan till sommaren 1987 hade han hunnit riva väggarna och bygga om lokalen och han kunde då öppna kafé och musikpub, ett ”ölställe” med live-musik. Och gästerna strömmade till, främst de unga och musikintresserade. Inredningen var brokig med möbler som inte matchade varandra, inköpta på en auktion i Klintehamn. Det skulle vara lite udda och istället charmigt enligt en idé Morten tagit med sig från ett kafé han besökt i Tyskland. Gärna enkelt och inte för flott. Mortens slogan var ”Inte gott men dyrt” och ”Bränt kaffe och torra mackor”.

Baren på Schenholms, under början av 1990-talet. Foto Anders ”TT” Högblom.

Schenholms blev snabbt en känd musikpub. Morten engagerade kända och okända musikgrupper för spelning i lokalen. Andra grupper hörde av sig för att komma och spela. De flesta fick spela och gage utgick efter hur stor publik de drog. Även de unga banden fick spela och var ofta nöjda med att de fått chansen. Olle Ljungström hade varit och spelat på Fårö och hörde av sig om att få spela på Schenholms. Då kom 300 personer och möblerna fick bäras ut på gatan för att ge plats åt alla. Stämningen var trivsam och familjär på puben. Morten var under den här perioden tillsammans med Rosita Gerndt, och de drev stället tillsammans under sju år till 1993. Osäkert är om musik-puben hade något namn, det var nog enbart ”Schenholms”.

1993 – början av 2000
Morten drog sig tillbaka 1993 och lokalen arrenderades då av ”PK och Mango”, där PK står för Pernillas kompis och Mango för Magnus Andersson. De drev under tre år verksamheten enligt samma koncept som Morten, alltså fram till 1996 då Morten sålde företaget. Anders och Marie fortsatte som nya ägare att driva företaget till en bit in på 2000-talet.

Magnus Ireskogs artiklar 
Som nämns ovan har Magnus Ihreskog i två intressanta artiklar på Helagotland berättat om Schenholms. Dels den 28 februari, där Magnus samlat röster från många av dem som besökte Schenholms under åren 1986 till en bit in på 2000-talet, och dels den 3 mars 2021, som handlar om Morten Jonsson som startade den då välkända och omtyckta musik-puben Schenholms. Här följer utdrag från artiklarna som ger en bild av verksamheten. Magnus beskriver Schenholms så här:

”Musikkrogen Schenholms var under en hel epok ett vardagsrum för många.”

”De mindes musiken, hänget, att det var som ett vardagsrum att komma hem till. Allt detta kan Morten Jonsson tackas för, mannen som öppnade den första serveringen.”

”Ställets slogan blev ’Inte gott men dyrt’ och ’Bränt kaffe och torra mackor’, det skulle inte vara för flott: Var det någon som klagade på maten var det bara att fråga är du inte läskunnig? Det står ju att de är torra”.

”Schenholms-andan levde länge kvar, namnet ännu längre. Än i dag refererar många till Schenholms, oavsett vad som står på fönster och dörrar.”

Här några citat av insamlade röster från kunder på puben.

Det var här de hängde, vi hängde. Ölade, lyssnade på musik, träffade folk, alltid fanns det någon att prata med. Och något att prata om. Kom tidigt, gick sent.”

 ”Det var dit man gick, alla kände alla, en positiv plattform där inga drömmar var för stora, glad att jag fick uppleva den tiden.”

”Fika efter middagar, musikkvällar, Schenholms var ett hjärta. När min äldsta dotter föddes i oktober 1989 gick hennes pappa dit och mötte upp vännerna som bjöd på kaffe och cigarr. Jag minns en spelning där en god vän medverkade, varvid en överförfriskad kvinna började flirta med sångaren mitt under konserten. När jag var 17 tillbringade jag all ledig tid där. Inget annat ställe liknar Schenholms. Jag tänker ganska ofta på allt jag fick uppleva där”.

”Världens bästa ställe, alla kategorier. Går fan knappt en vecka utan att jag tänker på Schenholms. 39 kronor för en stor stark Pripps, hänget på hörnet! Arvid Nordqvists kaffe med fri påtår och en cigg som tändes på föregående cigg. Främsta minnet är ändå när jag och polarna såg Folkvagn första gången. Vi var nyblivna musiker som skulle kolla in trummisens brorsa (Tobbe Söderman, bror till Simon Larsson). Vi hade nyss upptäckt Neil Young så det blev ett mycket definierande tillfälle för såväl musiksmak som val av etablissemang. ’Spel’ Heart of Gold’ ropade vi”.

”Jag spelade trummor några kvällar i veckan med en australiensisk barpianist som hette Dannie, det var någon av 80-talets sista somrar. Vissa kvällar var det talangjakt, en gång sades att en kille som hette Olle ville sjunga en sång. Jag såg framför mig en liten parvel som knappt nådde upp till borden, men vem kommer stolpande om inte Olle Ljungström, akustisk gitarr i ena handen, rödvin i den andra. Vi kompade honom till Lou Reeds ’Caroline says'”.

Musikband på Schenholms
Här några av de många musikband som spelade på Schenholms. Midnight Moses, som blev Monostar och vidare till EP´s Trailer Park.  Patrask, Chalk Talk, Bacchii Bröder, Teddybears, Folkvagn, Apache. Och Olle Ljungström.

Eric Palmqwist startade bandet Midnight Mouses, som blev ett husband på Schenholms.

Eric Palmqwist
Eric Palmqwist växte upp i Visby, och ägnade sig mycket åt idrott, men bytte ut idrotten mot musiken. En bra start på musiklivet var spelet på Schenholms med bandet Midnight Moses, som blev ett husband på Schenholms. Bandet blev senare Monostar och sedan vidare till EP´s Trailer Park. Under 2015 gav bandet ut Lojsta & Other Stories From An Island som är en temaskiva som handlar om Gotland. Eric flyttade till Stockholm omkring 2000, men har varit tillbaka och spelat på Schenholms under somrarna och senare med spelningar på Warfsholm och i Vårdklockans kyrka.

Lyssna på låten Schenholms som är en hyllning till musikstället Schenholms i Visby, You Tube.

Schenholms Krut och Fröhandel

Selim Schenholm
Anton Selim Schenholm föddes 1845-10-13 i Visby. Hans far Pehr Zelim Schenholm(18170825 – 18560319) kom från Skänninge och var kakelungsmakare, medan hans mor Anna Christina Ullgren (18110119 – 1872) kom från Visby. Selim Schenholm hade fyra syskon, alla födda i Visby.

Selim Schenholm etablerade sig som Krutförsäljare på Adelsgatan 36, troligen 1878. Det kan stämma för 1887 finns affären omnämnd vid den inventering som Gotlands Tidning genomförde under juli månad detta år. Däremot finns inte någon affär omnämnd för Adelsgatan 33 samma år. Selim Schenholm står också som ägare till fastigheten Adelsgatan 36 troligen från år 1878 till 1929. År 1902 köper han Adelsgatan 33 och flyttar affären som invigdes detta år och får namnet Schenholms Krut och Fröaffär. Företagets frökataloger var omfattande och kom att ingå i en stor inventering som genomfördes 2015. Selim Schenholm var en man som tillhörde de som utmärkte sig i staden. Han var en av instiftarna till Visby Bollklubb 1878 och han blev senare dess ordförande. Han satt också i stadsfullmäktige som representant för handeln (1893-1902).  Selim sålde Adelsgatan 33 år 1922 och Adelsgatan 36 år 1929. Okänt är när han dog, men det var förmodligen omkring 1928.  Selim Schenholm ligger, liksom många av Visby betydande personer från den tiden, begravd på Östra Kyrkogården.

Selim Schenholms Krut- och Fröhandel, Adelsgatan 33. Annons inför i Läns- och Adresskalendern 1906.
Schenholms Adelsgatan 33, annons införd i Gotlands Allehanda 1936.

Schenholms eftr.
År 1938 finns en sammanställning av vilka affärer som ger rabatt på skidor. Med på listan finns ”Schenholms eftr” som lämnar ”10 % utom å vapen och sprängämnen”. Under mitten av 1960-talet utökades affärslokalen med en butiksyta som omfattade södra delen av byggnaden. Schenholms Krut och Fröhandel växte och blev som ett mindre varuhus. I lokalerna fanns ett rum för fröer och trädgårdsprodukter, ett rum för jakt med bl.a. vapen och ammunition och ett rum för fiske. I affären såldes även skidor och skridskor, nyårssmällare och mycket mer. År 1986 upphörde verksamheten och i lokalerna kom det att serveras öl och mat samt spelas musik.

Kv Stapeln 3, Adelsgatan 36, situationsplan.

Husen och gården

Kv Stapeln 3 är en ganska stor fastighet som omfattar huvudbyggnaden mot Adelsgatan, en krutbod mitt på gården och en gårdsbyggnad sammanbyggd med gårdsbyggnaden i kv Stapeln 4.

Huvudbyggnaden 
Huvudbyggnaden mot Adelsgatan 33 uppfördes ursprungligen som ett bostadshus under mitten av 1700-talet. Huset har en stomme av kalksten med medeltida murverk bevarade. Byggnaden uppfördes ursprungligen i en våning med källare. År 1881 byggdes huset om och till åt söder samtidigt som huset höjdes en våning och fick en modern fasad med ett sadeltak täckt av plåt. Huset söder om huvudbyggnaden, nu tillhörande Adelgatan31, revs 1893 och ett nytt hus uppfördes som mot Adelsgatan liknade huvudbyggnaden Adelsgatan 33. År 1895 byggdes de båda husen samman. År 1902 byggdes huset Adelsgatan 33 ut åt väster med ett nytt trapphus som ersatte ett äldre trapphus. Huset breddades samtidigt in åt gården och en lagerdel i en våning tillkom. Ovanpå denna skapades en terrass. Vid denna tid tillkom även burspråket på den nordöstra gaveln, det första skyltfönstret och den nordöstra entrén ut mot Adelsgatan. Bottenvåningen i det stora gemensamma huset inreddes med tre lokaler, varav två tillhörande Adelsgatan 36. Den norra lokalen blev Schenholms Krut- och Fröhandel 1902, medan de övriga två inhyste annan verksamhet. På den norra delen av fasaden mot Adelsgatan står följdriktigt ”SCHENHOLM’S” med stora mässingsbokstäver. Andra våningen var länge en paradvåning som sträckte sig över hela det sammanbyggda huset, men har senare byggts om till två bostäder. År 1915 inreddes större delen av vindsvåningen till bostad. Förmodligen var det då vindskuporna och en balkong tillkom. År 1936 förändrades fasaden mot Adelsgatan, då ytterligare skyltfönster togs upp. Under mitten av 1960-talet expanderade Schenholms sina lokaler åt söder och tog över den där närmast liggande lokalen. Ursprungsdetaljer som höga golvlister, taklister, takrosetter samt två kakelugnar finns ännu bevarade. Det verkar inte troligt att Schenholms Krut och Fröhandel etablerades i huvudbyggnaden 1878, som anges i forskning av detta hus. Då borde butiken ha omnämnts i den inventering av alla affärer på Adelsgatan som Gotlands Tidning utförde juli 1887. Vid den tidpunkten ägde Selim Schenholm Adelsgatan 36. Mer sannolikt är att Schenholms etablerades 1902 i byggnaden, samma år som han köpte fastigheten.

Krutbod 
Byggnaden uppfördes som krutbod av Selim Schenholm. Det anges att krutboden uppfördes 1878, då Schenholm hade sin krutförsäljning på Adelsgatan 36. Han behövde säkert förvara krutet i en separat byggnad och fick förmodligen möjlighet att uppföra den här på en annan fastighet inte så långt från försäljningsstället. Byggnaden har en stomme av tegel i en våning med ett sadeltak belagt med tjärsmord papp. Funktionen som krutbod upphörde i samband med att man ur säkerhetssynpunkt började förvara krut utanför staden. Krutboden är unik med ett stort kulturhistoriskt värde.

Gårdsbyggnaden 
Gårdsbyggnaden är en utomhuslänga i en våning uppförd i resvirke under 1800-talet andra hälft, som senare har byggts till i vinkel. Ursprungligen var den inredd som vagnslider och avträde, men har senare byggts om till förråd och sopbod. Taket är ett plåttäckt pulpettak. Byggnaden är gemensam för Stapeln 3 och Stapeln 4.

Gården 
Gården avgränsas ut mot Klockgjutaregränd av ett två meter högt grönmålat plank. I planket finns en brunmålad ekport sannolikt med 1800-talsursprung. Porten utgör infart till gården. Gårdsrummet med de tidigare byggnaderna från 1800-talet representerar de större gårdar, som kring 1800-talets slut genomgick kraftiga förändringar och anpassades till affärsverksamhet.

Kvarteret Stapeln 3

Kvarteret Stapeln 
Kvarteret Stapeln gränsar till Adelsgatan i sydöst, Klockgränd i sydväst, Vårdklockegatan i nordväst och Klockgjutargränd i nordöst. Kvarteret var ett av de sist planlagda inom Söderklint. Under 1600-talets mitt utgjordes kvarteret av åkermark med undantag för tre tomer utmed Vårdklockegatan, som var bebyggda med stugor med tillhörande kålgårdar. Hela kvarteret tillhörde under 1700-talet stadskaplanen. Under mitten av 1700-talet började mindre trähusbebyggelse uppföras. Här bodde då främst hantverkare, sjöman och arbetare. Vid slutet av 1800-talet genomfördes stora förändringar i kvarteret i samband med att handelsstråket längs Adelsgatan etablerades. Den småskaliga trähusbebyggelsen revs och ersattes av större byggnader med affärslägen i bottenvåningen mot Adelsgatan och bostäder i övervåningarna. Kvarterets nuvarande tomtindelning, med nio fastigheter, är i stort sett densamma som under 1700-talets andra hälft. Enda undantaget utgörs av nuvarande Stapeln 11, som ursprungligen utgjorde två tomter, men som varit sammanslagna sedan 1900-talets första hälft.

Fastigheten Stapeln 3
Fastigheten Stapeln 3 motsvarar tidigare Klinteroten II:42. Troligen bebyggdes fastigheten under mitten av 1700-talet. Enligt husklassifikationen 1785 var marken för nuvarande Stapeln 3 bebyggd med ett stenhus med tegeltak, ett brygghus samt ett stall med brädtak. Enligt kartan från 1833 var ovan nämnda stenhus placerat med långsidan i liv med Adelsgatan och utbyggt åt söder. Det är detta hus som nu utgör huvudbyggnaden, men som genomgått många om- och tillbyggnader. Längs fastighetens sydvästra tomtgräns fanns ett större gårdshus och vid den nordöstra låg en mindre uthusbyggnad. Gårdshuset och uthusbyggnaden revs troligen när krutboden och nuvarande gårdshus uppfördes i slutet av 1800-talet.