Adelsgatan 41B
—-Nuvarande företag (2023)—-
Krönet by Visby
—-Tidigare företag———-
Cavabaren,
Krönet,
Vårdklockan våffelcafé
Byggnaden Adelsgatan 41B ligger i kvarteret Vårdklockan 7. Huset ligger egentligen vid Vårdklockegatan, men har ingen kontakt med gaturummet för Vårdklockegatan på grund av höjdskillnaden utan ansluter bättre till Adelsgatan. Byggnaden uppfördes 1944 som vedbod med torkvind och byggdes 1983 om till café. Affärsläget är ett av de bästa i Visby, centralt och med utsikt över staden och havet med fina solnedgångar.
Innehållsförteckning
Nuvarande företag
Gatuplan
I markplanet finns Krönet by Visby.
Krönet by Visby
Restaurang ”Krönet by Visby” öppnade sin verksamhet i lokalerna Adelsgatan 41B under maj 2023. Inriktningen är att servera mat och dryck, inspirerad från hela Medelhavet, som vällagde smårätter, Tapas, med human prisbild. Smårätterna kan vara t.ex. små sardeller marinerade i citron och olivolja, kronärtskockor provensal, gratinerad baguette och många fler samt därtill drycker som sangria och cocktails.
Vi hämtar vår inspiration från spanskans tapas servering men låter oss omfamna Medelhavet och den underbara matkulturen från Italien, Frankrike och Spanien. Vårt fokus ligger på vällagade mindre rätter som är perfekta om du vill prova flera olika smaker eller att dela med vänner till något gott i glaset.
Krönet by Visby finns under Mister-Frenchgruppen hägn, gruppen som även driver Kallis, Wisby Strand och Strands Veranda. Som ny ägare till Krönet by Visby är Johan Acar och krogen kommer att drivas av Daniel Blohm. Krogen Krönet startades redan 2008 av Robin Inglese och han arbetade upp verksamheten under 13 år till en känd krog. Efter ett års mellanspel som Cavabaren återuppstår Krönet, nu med ett något ändrat namn, Krönet by Visby.
Tidigare företag
Företag | Ungefärlig tidsperiod | Ägare/butikschef | Anmärkning |
Cavabaren | 2022 – 2022 | Martin Trap, Christos Chrysanthou | |
Krönet | 2008 – 2021 | Robin Ingelse | |
Vårdklockan våffelcafé | 1983 – 2008 | ||
Cavabaren
Cavabaren öppnade under slutet av våren 2022 i de lokaler som tidigare populära Krönet och Bodegan huserat. Cavabarens koncept är Bubbel och spanska rätter till härlig utsikt över Visby och under sommaren njutbara solnedgångar. Förutom ett tiotal olika sorters cava, finns tydliga influenser från Spanien, spanskt öl, spanska viner och spanska maträtter. På menyn syns tapas som Gambas, Calamares och Piementes de padron.
På Cavabaren är det de spanska influenserna som är i fokus, Det gäller både dryck och mat. Det är ett spanskt koncept med spanskt öl, cava och tapas. Cavabaren ska vara en plats där alla ska känna sig välkomna, man ska kunna ta en cava med nötter på eftermiddagen och äta en god middag sent på kvällen.”
Cavabaren drivs av Martin Trap och kollegan Christos Chrysanthou. De startade en bar i Stockholm 2018 med just namnet Cavabaren och driver även Proseccobaren i Stockholm. De har nu hittat ett bra läge i Visby för att öppna en liknande bar på platsen där restaurang Krönet tidigare hade sina lokaler. Under våren 2022 har Martin och Christos låtit restaurera lokalerna. Köket är ombyggt och avloppet utbytt samt har uteserveringen fått en stenläggning. Det var när Cava eller ”bubbel” började bli omåttligt populärt bland folk som de startade Cavabaren i Stokholm och de tyckte namnet passade bra. – Men här i Visby kommer vi också att ha franska och italienska viner på menyn. Vår idé är ett lite mer prisvänligt ställe, men som samtidigt har hög kvalité och med bubbel i fokus, menar Martin. – Här skall alla var välkomna, även barnfamiljer och personer med hund i följe.
Cavabarens koncept blev inte långvarit på Adelsgatan 41B. Verksamheten upphörde redan efter ett år och 2023 togs lokalerna över av en ny ägare.
Krönet
De mesta var oklart när blivande Krönet tog över Vårdklockans våffelcafé 2008. – Vi var ovetande och stapplande och viste inte riktigt vilken inriktning vi skulle ha på verksamheten och vilken mat vi skulle servera, berättade ägaren Robin Ingelse. – Vi provade oss fram med olika menyer testade allt från skaldjursplateau, löjroms-langos, ramen, Banh mi, burgare, tuna-taco, thaigryta men på menyn stod alltid Katthammarsviks rökta räkor för den som var sugen på det. Krönet fick alkoholtillstånd först 2010 och till dess kunde de bara servera Trocadero. Efter en inspirationsresa till Barcelona började det bli klart vad som skulle bli Krönets signum, det spanska köket. Konceptet som arbetades fram visade sig framgångsrikt och Krönet har blivit allt med populärt från år till år. Vällagad mat och en uttryckligen trevlig personal ligger säkert bakom framgångarna. En bidragande orsak till restaurangens popularitet har förmodligen även varit den unika plats som Krönet har ovan Visby takåsar med bedårande utsikt och solnedgångar av högst varierande slag och ibland blixtar och dunder.
Restaurang Krönet arrangerade under flera år spekulativa invigningar av sommarsäsongen. Invigningarna skulle ha ett tema som anknöt till någon stor händelse för det aktuella året. Här är två exempel på sommarinvigningar. År 2018 deltog ”Krönet-partiet” i valkampanjen och lyckades ”vinna valet”. Och det år då SAS var iblandade i strejk (2016) fanns ”Krönet Air” med boardingkort som delades ut som inbjudan. Personalen var utklädda som cabin crew och maten serverades i matlådor distribuerade med vagn.
Robin Ingelse har en lång karriär inom restaurangbranschen och han har provat på det mesta inom gebitet. Redan som 13-åring började han arbeta på en restaurang. Han arbetade sedan som kock i flottan och han har varit diskare i London, jobbat i ett kök i Österrike och startat en dykresort på Filippinerna. Vid 25 års ålder startade han sitt första aktiebolag. Robin drev Krysmyntagården under 5 år, var sous chef på en restaurang på Nya Zeeland och jobbade under en period i Gamla stan i Stockholm och på flera restauranger för Melker Andersson, som driver ett tiotal restauranger runt om i Stockholm. Under många år var Robin köksmästare på Wisby Strand och var då ansvarig för catering och mingel under Almedalsveckan. Robin Ingelse kan kalla sig hovkock för han har lagat mat till delar av kungafamiljen och han har lagat midsommarmiddag med skådespelarna Will Smith och Joel Kinnaman.
Sedan 2008 arbetar Robin Ingelse i sitt eget bolag Medium rare AB. Han startade ”Krönet” 2008 vid Adelsgatan 41B, ”Bror San” och ”Catering 360°” år 2018 vid Adelsgatan 14 och ”Bodegan” 2019 vid Adelsgatan 41A.
År 2021 stängde Robin Krönet och Bodegan. Restaurang Krönet hade växt ur lokalerna och framförallt så var lokalerna slitna med avlopp som var undermåligt och lokalerna var i stort behov att renoveras. Under en tid hade förhandlingar först med fastighetsägaren Roy Abd-El Ahad, dock utan att man lyckades hitta en gemensam lösning på problemet.
Vårdklockan våffelcafé
Caféet fanns är under åren 1983 – 2008.
Husen och gården
Kv Vårdklockan 7 är en mycket liten fastighet som omfattar en mindre byggnad som ligger i sydvästra delen av tomten.
Byggnaden
Byggnaden uppfördes 1944 som ett uthus med vedbod och torkvind tillhörande huvudbyggnaden Adelsgatan 41A. Vedboden med torkvinden har en stomme av gasbetong i två våningar under ett plåttäckt pulpettak. År 1983 byggdes huset om till ett mindre café med en serveringslucka av trä i gårdsfasaden som skyddas av ett tegelklätt pulpettak. Nordväst om serveringsluckan finns en dubbeldörr med lucka i ena dörrbladet. Vid sydöstra gavel finns en lägre tillbyggnad under ett tegeltäckt pulpettak. Caféet byggdes 2008 om till bar/restaurang.
Gården
Gården är en del av en tidigare kyrkbacke tillhörande kyrkan intill. Fastighetens gårdsrum avgränsas genom en låg kalkstensmur mot nordväst och en kalkstensmur mot grannfastigheten i nordost. Gården är gemensam med fastigheterna Vårdklockan 1 och 2. På somrarna används gården som uteservering och då tas utrymme av gården tillhörande Vårdklockan 2 också i anspråk.
Kvarteret Vårdklockan 7
Kvarteret Vårdklockan
Kvarteret Vårdklockan är triangelformad, med en spets i norr mot Wallérs plats, gräns i sydöst till Adelsgatan, i syd mot Klockgjutaregatan och åt nordväst till Vårdklockegatan. Kvarteret är beläget i det område, som i äldre handlingar kallas ”hos Wåårklockan”. Mellan 1598 och 1847 var stadens vårdklocka placerad i området vilket har givit kvarteret dess namn. Området var planlagt redan på 1646 års karta, alltså tidigare än större delen av övriga Söder Klint. Här finns dock kvar en byggnad från 1200-talet i kv Vårdklockan 4. Både Söder- och Norderklint var i övrigt i stort sett åker- och ängsmark till en bit in på 1700-talet. Kvarteret var indelat i fyra tomter under senare delen av 1600-talet. Det kom att tillhöra Klinterotens andra kvarter med tomtnummer 36-41 under 1700-talet. Här bodde huvudsakligen hantverkare. Kvarteret utgörs idag av sju fastigheter. I kvarteret finns idag flera intressanta byggnader som Metodistkyrkan från 1870 i norr, numera kallad Vårdklockans kyrka, biosalong Roxy från 1936, Wigströms cykelverkstad i söder från 1900-talets början, 1200-talshuset i sydost och i kvarterets sydvästra hörn finns ett stort vinkelställt bostadshus från 1700-talets andra hälft, vars exteriör präglas av 1920-talets klassicism.
Fastigheten Vårdklockan 7
Fastigheten Vårdklockan 7 motsvarar tidigare Klinteroten II:37. Fastigheten är belägen i kvarterets västra del och gränsar mot Vårdklockegatan i nordväst. Fastigheten motsvarar den västra hälften av en sedan 1600-talet etablerad tomt. Vid denna tid var tomten bebyggd med en trästuga med kålgård hos ”Wåårklockan”. Under 1700-talet var tomten troligen uppdelad i två tomter, Klinteroten II:37 och 39. Enligt 1785 års husklassifikation var den nordvästra tomten, nummer 37 ägd av en smed som troligen hade ett stall och vedbod med brädtak på tomten. Den sydvästra av de två, nummer 39 var bebyggd med ett stenhus med tegeltak. Under 1800-talets mitt var de två tomterna åter sammanslagna till en tomt, men benämndes fortfarande med nr 37 och 39. Byggnaderna på tomten förföll eller revs sannolikt vid den tidpunkten. Enligt 1883 års karta, som är svårtolkad, var marken för nuvarande Vårdklockan 7 delvis bebyggd med en mindre byggnad som sannolikt var placerad på gränsen mellan tomten och nuvarande Vårdklockan 2. Denna byggnad revs före 1906. Fastigheten fick sinnuvarande tomgräns i början av 1930-talet, då de två tomterna, 37 och 39 delades och kom att benämnas Vårdklockan 7 och 2. Före 1936 hade dessutom en byggnad uppförts vid den sydvästra fastighetsgränsen. Denna ersattes 1944 av en vedbod med torkvind till huvudbyggnaden i öst, nuvarande fastigheten Vårdklockan 2. Sedan 1983 är denna ombyggd till cafékök, med en inredd övervåning.