Adelsgatan 9

—-Nuvarande företag (2024)—-
Wisby Jernvägshotell, Vakant
—-Tidigare företag———-
Phase Nine
Lyckliga jag,
Vero Moda,
Bingo, Julia Hultgren,
Junior Center,
Löfquists möbler,
Jernvägshotell,
Gardelius sockerbageri.

Adelsgatan 9. Phase Nine, Wisby Jernvägshotell
Adelsgatan 9. Phase Nine, Wisby Jernvägshotell

Byggnaden Adelsgatan 9 ligger i kvarteren Borgen 29. Byggnadens äldsta delar är från omkring 1760.

Nuvarande företag

Gatuplan 
I gatuplanet är en lokal vakant och där finns entré till Wisby Jernvägshotell.

Wisby Jernvägshotell  
Omkring sekelskiftet 1900 fanns här Jernvägshotellet som låg på bottenvåningen i byggnaden Adelsgatan 9. Hotellet öppnades för att ta emot resande, bl.a. de som kom till Visbys centralstation, som låg strax utanför Söderport. Omkring 1995 öppnades hotellet på nytt nu med namnet Wisby Jernvägshotell, som är ett vandrarhem med sex rum. Rummen finns på övervåningen. Vandrarhemmet har ingen egen reception utan incheckning sker på Hotell Villa Borgen i fastigheten intill. Ägare är sedan 2016 Victoria Berge Johanna Harlevi Viotti. Se även Adelsgatan 11.

Wisby Jernvägshotell, Adelsgatan 9.
Adelsgatan 9. Stort gemensamt kök i vandrarhemmet Wisby Jernvägshotell.

Vandrarhemmet Wisby Jernvägshotell ligger mitt i Hansestaden, på stans bästa affärsgata Adelsgatan. Härifrån är det nära till stadens sevärdheter som ringmuren, ruinerna och alla medeltida byggnader och även nära till restauranger samt en stor parkering utanför ringmuren. Vandrarhemmet erbjuder logi i sex rum med tillgång till kök, dusch och WC i korridor. Här bor du billigt men har ändå nära till allt Visby har att erbjuda. Vandrarhemmet har två små dubbelrum, två familjerum för upp till fyra personer samt två fyrabäddsrum. Dusch och WC-rum finns i korridoren, gästerna har även tillgång till kök med plats för 12 personer. Från köket finns utgång till takterrass med västerläge. Koppla av några dagar på vårt charmiga vandrarhem under sommar, höst, vår eller vinter, strosa i den medeltida staden, ät gott på någon av Visbys alla restauranger och vi kan lova dig en upplevelse som kommer att finnas kvar i minnet för evigt.

Övre plan  
Wisby Jernvägshotell med sex rum och kök m.m.

Tidigare företag

FöretagUngefärligt årtalÄgare/butikschefAnmärkning
Phase Nine2015 – 2023Till Adelsgatan 29
Lyckliga jag2012 – 2015Sandra Arve
Vero Moda1990 – 2012Cecilia Sahlin, Sandra Arve
Bingo och Julia Hultgren1975 -1990Visby AIK
Junior Center1972 – 1975till Adelsgatan 21
Löfquists möbler1900 – 1953Axel Löfquist, Emelie Löfqvist, Gustaf Löfqvist
Löfquist skomakeri1885 – 1900Axel Löfquist
Jernvägshotell1886 – 1917E. Gardelius, Emelie Löfqvist
Gardelius sockerbageri1886 – 1893E. Gardelius
Adelsgatan 9, Phase Nine.
Adelsgatan 9. Phase Nine.

Phase Nine 
Phase Nine är en klädesaffär. Företaget tog över efter “Lyckliga jag” omkring 2015. Affären flyttade år 2024 till Adelsgatan 29.

Adelsgatan 9. Butik ”Lyckliga jag”. Bild från Eniro omkring 2012.

Lyckliga jag  
Affären säljer kläder. År 2012 bytte affären Vero Moda i Visby namn till ”Lyckliga jag”. Lyckliga jag finns också i Sollentuna.

1 september byter Vero Moda Visby namn till Lyckliga jag! Vi kommer fortsätta med samma varor, personal & ägare. Dock fylls butiken med flera nya märken till samma målgrupp och samma prisbild. Ex. Rut mfl, Ajlajk & Oxx.

Vero Moda  
Affären säljer modekläder för damer och ingår i en kedja med flera butiker, som även säljer över Internet. Vero Moda grundades mitt i en liten by på det danska fastlandet av Troels Holch Povlsen. När hon såg namnet VERO MODA (ung. sant mode) på en t-shirt tyckte hon att det var ett bra klädesmärke för kvinnor. Verksamheten kom igång på allvar 1987 och har sedan dess varit ett känt märke för modemedvetna unga kvinnor. Vero Moda öppnade sin butik på Adelsgatan 9 troligen omkring 1990 (med säkerhet senast 1996). Familjen Julia Hultgren ägde under en tid Vero Moda butiken på Adelsgatan 9.  Cecilia Sahlin var butikschef under 2004. Senare har Sandra Arve varit butikschef och även varit ägare till butiken fram till 2012, då affären bytte namn till ”Lyckliga jag”.

Adelsgatan 9, Vero Moda. Bild från Google street view omkring 2010.
Adelsgatan 9 med butiken Vero Moda. Bild från Visinvent 1996.

Vi var ett av de första varumärkena som lanserades inom det som senare skulle bli BESTSELLER-familjen. Idag är vi en del av ett globalt och framgångsrikt familjeföretag med butiker och medarbetare runt om i världen, och vi tar oss fram i en föränderlig modevärld med ambition, självförtroende och stil.  Enkelhet har alltid varit en del av vårt varumärke och vi har alltid vågat göra det som känts rätt, stärkta av våra många år av erfarenhet, drivna av passion och skicklighet. Sedan 1987 har VERO MODA varit det givna valet för modemedvetna unga kvinnor på jakt efter nya trender, stilar till överkomliga priser och must-haves. Vårt varumärke erbjuder en dynamisk och smidig åtkomst till mode”.

Bingo och Julia Hultgren  
Visby Allmänna Idrotts Klubb, AIK, beslutar sig att 1974 köpa in fastigheten Adelsgatan 9 av staten som då var ägare.  Syftet var förmodligen att bättra på ekonomin genom uthyrning och Bingo spel. I hård konkurrens med bland andra Julia Hultgren, köptes fastigheten för 166 000 kronor. I anslutningen till affären anställdes Jan Lindell som den första anställda personen i klubben. Lindell blev ansvarig för ekonomin, men också för att organisera renovering av fastigheten. Många av medlemmarna ställde upp och hjälpte till så en stor del av arbete kunde genomföras på ideell väg. Julia Hultgren ville hyra affärslokalen på bottenvåningen och till påsken 1974 kunde de flytta in i den nyrenoverade lokalen. Julia Hultgren kom efter detta att ingå ett sponsorsamarbete med AIK, som fortgick många år framåt. När bottenvåningen var klar vidtog arbete med övervåningen. Planen var att inrätta lokalen för Bingospel, och under november 1974 var lokalen klar för bingo. Under året satte man upp två skyltar på fasaden, dels BINGO och dels JUNIORCENTER. Fastighetsköpet blev en bra affär för AIK. Under de 15 år man ägde fastigheten blev nettot för verksamheten tre miljoner, som kunde tillföras idrotten i klubben, förutom vinsten på fastighetens värdestegring.

Junior Center  
År 1962 startar de två handlarna Arne Karlsson och Gunnar Lenfors en liten affärskedja med namnet Junior Center. Affärsidén är att sälja modekläder för ungdomar. År 1969 blir JC en frivillig fackkedja och ett gemensamt inköpskontor för JC öppnas i Borås. Sannolikt startar Junior Center sin verksamhet 1972 vid Adelsgatan 9 i Visby, samma år som fastigheten köptes av staten. Junior Center finns troligen kvar fram till 1975, då affären flyttar till Adelsgatan 21.

Adelsgatan 9. På skyltarna står det Ax Löfqvist Möbelaffär och Rum för resande. Foto omkring 1907.

Generationer Löfqvist och Löfqvist möbler
Skomakare Carl Axel Löfqvist (1848-1915) kom från Klinte. Han var gift med Engel Ulrika Emelie, kallad Emma, född Sandin (1839-1927) från Sanda. Axel startade ett skomakeri i Klinte, men emigrerade med familjen till Amerika 1880. Fem år senare kom de tillbaka till Gotland, bosatte sig på Adelsgatan 9 och startade ett skomakeri, troligen i ett gårdshus. Axel köpte fastigheten Adelsgatan 9 år 1893 av sockerbagaren (konditor) E Gardelius. Några år senare, 1896, sålde han fastigheten till gjutmästare J. P. Lilja. Axel Löfqvist fortsatte dock sin verksamhet på Adelsgatan som skomakare fram till omkring år 1900, då han startar möbelaffären ” Ax Löfqvist möbler”. Enligt ett foto vet vi att affären fanns senast 1907, se ovan. I samband med att Axel dör 1915 överförs fastigheten på hustrun Emma med barn.

Löfquist Möbler, Adelsgatan 9. Annonsen införd i Gotlänningen1918.
Löfquist Möbler, Adelsgatan 9. Annonsen inför i Gotlandsinfanteristen 1945.

Av allt att döma fortsätter Emma att driva möbelaffären åtminstone fram till 1917, då deras son Gustaf Löfqvist (1877 – 1948) övertar verksamheten med möbelföretaget. Gustaf är gift med Märta född Hejdenberg (1885-1976). Gustaf och Märta får sju barn, men enbart döttrar, varav en av döttrarna dör tidigt. Gustaf driver verksamheten fram till sin död 1948, då fastigheten överförs till Löfqvist sterbhus 1949. Sannolikt drivs verksamheten med möbelförsäljning vidare ytterligare ett antal år av äldsta dottern Ingrids första make, Samuelsson. Han lyckas in driva affären så bra utan den går allt sämre och säljs omkring 1953 till en man Bäckström. Samma år tar döttrarna Löfqvist över ägandet från sterbhuset. Bäckström driver möbelaffären troligen fram till början av 1960-talet.

Under åren 1953 till 1972 finns följande ägare till fastigheten, Inga Magnusson, Karin Kopf, Gunvor Rosengren, Sif Belfrage, Anna-Greta Mellgren och Gerd Wendt. År 1972 säljer döttrarna fastigheten till Staten. Oklart är varför staten köper fastigheten.

Läs mer om möbelhandlaren Axel Löfqvist och hans släkt.  Axel gör något av en klassresa från enkla förhållanden till en känd möbelhandlare i Visby.

Läs också om möbelhandlarens dotter Karin Löfqvist, gift Karin Kopf. och om hennes livsöden i boken ”Dit vinden bär oss” skriven av hennes son Björn Kopf. Karin är alltså sondotter till Axel Löfqvist och dotter till möbelhandlare Gustaf Löfqvist.

Järnvägshotell  
När järnvägen anlades på Gotland och stationen Visby södra strax utanför Söderport öppnades 1878 ökade antalet resande till Visby. Behov fanns säkert för många av de resande att kunna övernatta i staden och ett hotell, Jernvägshotellet, öppnades sannolikt omkring 1886. Hotellet hade kanske rum i något gårdshus, i gatuhusets bottenvåning, och ev. något rum på vindsvåningen vid gavlarna. Byggnaden var då ännu endast en våning hög med i övrigt oinredd vind. Enligt ett foto från början av 1900-talet stod det på fasaden med stora bokstäver JÄRNVÄGSHOTELL. I många av städerna i Sverige som fick järnväg öppnades liknande järnvägshotell. Som granne på Adelsgatan 7 fanns ett enklare hotell, ”Rum för resande med matservering”. Hotellet drevs E Gardelius och senare av Emilie Löfqvist.

Gardelius sockerbageri  
Gardelius sockerbageri skulle sannolikt idag fått namnet Gardelius konditori, men dagens konditor kallades då för sockerbagare.

Husen och gården

Situationsplan kv Borgen 29, Adelsgatan 9.
Adelsgatan 9. Bod på tomten från mitten av 1900-talet. Bild från Visinvent 1996.

Huvudbyggnad  
Huvudbyggnaden uppfördes omkring 1760 som bostadshus i en våning med en trästomme, sannolikt i skiftesverk. År 1877 skedde en ombyggnad varvid två dörröppningar tillkom ut mot gatan i båda ändarna av huset och samtidigt renoverades huset invändigt. Huset hade då fem fönster ut mot gatan, förutom de båda dörrarna. En genomgripande renovering och ombyggnad genomfördes år 1909. Då inreddes vinden och byggnaden försågs med ett brant mansardtak med frontespiser både ut mot gatan och in mot gården. Vid ombyggnaden gavs gatufasaden ett tidsenligt jugenduttryck, med stickbågeformade fönsterkrön och frontespis med böjd kröning. I samband med ombyggnaden 1909 uppfördes även den tillbyggnad som ligger inne på gården. År 1922 sattes de stora skyltfönstren in och 1993 tillkom den centriskt placerade entrén. Det övre våningsplanet renoveras genomgripande 1995.

Bod  
På tomten finns även en liten träbod vars ursprungliga funktion är oklar. Den uppfördes uppskattningsvis kring mitten av 1900-talet i en enkel utformning med en stomme av resvirke.

Gård  
Fastigheten avgränsas mot grannfastigheten i söder av ett högt plank av liggande brädor. Den grusbelagda gården används som parkeringsplats.

Kvarteret Borgen 29 

Kvarteret Borgen
Kvarteret Borgen är stadsdelens största kvarter och är i stort sett kvadratiskt. Det gränsar till Södertorg i söder, Bredgatan i väster, Berggränd i norr och Adelsgatan i öster. Troligtvis var kvarteret inte bebyggt under medeltiden utan marken nyttjades då som åker- och betesmark. Inga medeltida byggnadsrester har återfunnits. På 1646 års karta finns kvarteret inritat som ett något större område än nuvarande omfattning, dock endast som ett streckat område. På Schilders karta från 1696-1697 är kvarteret tydligt inritat med tre stora tomter i kvarterets södra del samt åtta mindre planlagda tomter längs den östra och västra sidan kring ett stort till synes obebyggt område i mitten. År 1722 förstördes stora delar av kvarteret och även intilliggande kvarter av en omfattande brand. I husklassifikationen från år 1785 markeras alla tomter som bebyggda utom en tomt. Enligt kartan från 1883 har flera av tomterna slagits samman till större tomter. Kvarteret omfattar idag 17 fastigheter som alla är bebyggda. Längs Adelsgatan och Södertorg dominerar byggnader från 1700-talet. I övrigt finns både 1800-tals byggnader och 1900-tals byggnader.

Fastigheten Borgen 29
Fastighetsbeteckningen för Borgen 29 motsvaras av tidigare beteckning Klinteroten II:52 samt 52½. Inom tomtens gränser har rester av senmedeltida kulturlager hittats. Någon bebyggelse finns däremot inte dokumenterad förrän vid 1600-talets slut. Inom gränserna för nuvarande fastighet fanns då en mindre tomt tillhörande en skeppare, med ett trähus samt tillhörande kålgård och gårdsrum. Efter branden 1722 gjordes vissa tomtregleringar i kvarteret. Enligt 1785 års husklassifikation utgjorde tomten en för Adelsgatan typisk handelsgård omfattande ett trähus, ett brygghus i trä, en lada och ett stall. Under 1800-talets slut fanns många byggnader med olika funktioner på den stora gården. År 1975 fick fastigheten sin nuvarande omfattning genom att dåvarande Borgen 20 delades till Borgen 29 och 30. Den sista gårdsbebyggelsen revs år 1995.