Sankt Hansgatan 30
—-Nuvarande företag (2024)—-
Franchells och Design & Hantverk Visby,
Gotlands Byggmästareförening
—-Tidigare företag———
Sophies Silver,
Gutenwiks & Co pappershandel,
Hedström Dam- och Herrkonfekt,
Betty Nilssons handskaffär,
Engström Modeaffär,
Skomakare Österberg,
Bachér Modehandel.
Byggnaderna vid S:t Hansgatan 30 tillhör fastigheten kv Kapellet 1 och ligger i hörnet S:t Hansgatan – Bremergränd, alldeles intill S:t Hansskolans skolgård (tidigare Visby Läroverk). Fastigheten Kapellet 1 omfattar två byggnader mot S:t Hansgatan med affärslägen och ett bostadshus på gården. Den södra byggnaden är ett affärs- och bostadshus uppfört i två etapper under mitten av 1800-talet och år 1908. Den norra byggnaden är ett välbevarat medeltida packhus från 1200-talet och kallas Säveska huset efter P. A. Säve, som vid mitten av 1800-talet ägde huset. Bostadshuset är troligtvis uppfört vid sent 1600-tal på en tomt i Kv Läroverkets sydöstra hörn och flyttat till nuvarande plats 1856. Det finns två affärslägen mot S:t Hansgatan i den södra byggnaden.
Eftersom den norra byggnaden, Säveska huset, är en historiskt intressant byggnad finns dess historia beskriven separat under menyn Byggnader. Läs mer om Säveska huset.
S:t Hansgatan 30 har tidigare benämnts S:t Hansgatan 28. Omkring 1940 ändrades adressen till nuvarande S:t Hansgatan 30.
Nuvarande företag
Gatuplan
I gatuplanet finns Franchells samt Design & Hantverk Visby.
Franchells
Sedan 1963 har det funnit en butik i den här lokalen på S:t Hansgatan 30 som drivits av familjen Franchell, och idag är ägandet inne på den tredje generation som driver butiken. Lokalerna inryms till stor del i det gamla packhuset från 1200-talet, huset som kalla Säveska huset. Utbudet av varor i affären har under årens lopp varierat från handgjorda saker till idag exklusiva inredningsdetaljer och designföremål. Butikens namn var från början Thea Form men ändrades senare till Franchells med underrubriken Art, Design & Sardines. Underrubriken antyder något att det säljs varor av vitt skilda slag. Här kan kunderna hitta designade djurskulpturer i glas, ovanliga med exklusiva klockor, bordslampor, kuddar, cigarrer, sardiner och mycket mer.
”Franchells – Art, Design & Sardines. Butik som säljer lite annorlunda konst och designföremål. Varierande produkter från Spanien, Italien, USA osv. Föremål som du inte hittar i någon annan butik på ön, eller i landet. Du kan även köpa både portugisiska sardiner och gotländska cigarrer i butiken!”
Franchells drivs idag av Egil Falke, vars morfar Wilhelm Franchell år 1963 köpte fastigheten Kapellet 1, S:t Hansgatan 30, av Nils Gutenwik, som här drev en pappershandel. Wilhelm Franchell (1907-2005) gifte sig 1944 i Stockholm med Thea Håkansson (1914-2004), som kom från Tryde (nära Tomelilla) i Skåne. Thea var keramiker och hon inredde en verkstad i bottenvåningen med drejskiva, där hon tillverkade föremål som såldes i butiken. Affären fick namn efter Thea och kallades Thea Form. Wilhelm Franchell var byggnadsingenjör och parets plan för den inköpta byggnaden var att inreda den till lägenheter och sedan sälja dessa. Planen gick om intet när takmålningar från 1600-talet hittades, gjorda av den då kände målaren Johan Bartsch, mera känd under namnet Johan Målare. Familjen Franchell bodde i Säveska husets övervåning med fin utsikt över Läroverkets gård med ingång från Bremergränd. När planerna för lägenhetsbygget inte kunde genomföras fick Wilhelm problem med ekonomin och gick i konkurs. Han blev tvungen att sälja fastigheten 1970 till ett alldeles för lågt pris. Det blev Gotlands Byggmästareförening som köpte fastigheten.
Wilhelm och Theas dotter Lotta Franchell blev mycket skicklig på att sticka kläder. Kläderna såldes i butiken liksom konsthantverk och produkter av lammskinn. När Thea dog 2004 tog Lotta över verksamheten. År 2008 lämnade Lotta med sin familj Visby och flyttade till Tomelilla i Skåne, till trakterna varifrån mamma Thea kommit. Där startade hon tillsammans med maken Paul Olofsson upp en butik med samma urval av varor som hon sålt i Visby på S:t Hansgatan. Butiken i Visby hade hon kvar, men den sköttes av en kollega till Lotta.
Paul och Lottas son Egil Falke hamnade i Göteborg och arbetade på banker under många år och också inom andra branscher. Egil och hans fru bestämde sig så småningom om att flytta till Visby. Kvar i Säveska huset fanns butiken i familjens ägo och Egil kunde ta över den som den tredje generationen. Namnet på butiken ändrades till Franchells. Från S:t Hansgatan fick Egil möjlighet att arbeta på distans för ett lite internationellt handelshus, som handlar med pappersråvaror. På det sättet blir intäkterna från butiken inte helt avgörande för att klara ekonomin. När kunder dyker upp i butiken tar han paus från pappersråvarorna och tar hand om besökarna. Familjen bor en bit längre bort på S:t Hansgatan, vilket medför att Egils barn går i S:t Hansskolan i lokalerna som tidigare inhyste Läroverkets elever. De kan nu titta in till sin pappa t.o.m. under rasterna.
Design & Hantverk Gotland
Butiken Design & Hantverk Gotland startade sin verksamhet 2011 vid S:t Hansgatan 30 i den södra byggnaden. Butiken säljer ett stort utbud av hantverk såsom keramik- glas- och träprodukter, men också tenn- och bronsföremål samt inte minst garn och sticktillbehör. Affären håller öppet året om. Under lågsäsong är det väl lugnt i affären och därför startade företaget ett spinneri, Stenkyrka Ullspinneri för att öka sysselsättningen, bredda verksamheten och för att få bättre lönsamhet.
”Välkommen till vår butik på S:t Hansgatan, där garn och unikt hantverk möts i en lugn, öppen och stilren miljö. Är du garn och inredning intresserad är detta butiken för dig! Stenkyrka Ullspinneri, är vårt eget ullspinneri. Försäljningen sker i vår butik på S:t Hansgatan 30A i Visby, men vi tar också emot ull för lönspinning”.
Design & Hantverk Gotland HB startades våren 2011 av Göran Stenström och Adele Poppe. Idén med företaget var att designa, tillverka och sälja egna produkter i tenn, mässing, järn och trä, men även sälja kvalitetsgarn och sticktillbehör. Försäljningen skulle ske i ett ombyggt garage och via nätet. Det visade sig att en lokal i Visby innerstad var ledig vid den tidpunkten. Efter mycket funderande bestämde sig Göran och Adele att bli affärsinnehavare. Läget för lokalen var bra och den var lagom stor. Utan någon erfarenhet eller butiksvana kunde de under mitten av november öppna butiken vid S:t Hansgatan 30. Men det var då ännu glest mellan varorna i butikens hyllor. Men snart hade Göran och Adele byggt upp ett stort lager av garn och ett stort urval av sticktillbehör. De startade då med att designa, tillverka och sälja tennprodukter i lokalen under namnet Wisby Tenn. Det var Göran som jobbade mest med den verksamheten. Han hade redan under 1990-talet startat Wisby Tenn med verkstad i innerstaden. Man tillverkade också tennsaker efter kundens önskemål och reparerade gamla tennföremål och smycken. Under året 2016 kom försäljning i gång på nätet.
Våren 2017 togs nästa stora steg i företagets utveckling, då ett eget ullspinneri startades i Stenkyrka i ett hyrt uthus. Spinneriet kallas Stenkyrka Ullspinneri, som är av typen Mini Mill, vilket innebär att maskinerna har stor flexibilitet för att klara både små och stora partier ull och att spinna olika garnsorter. Flexibiliteten i spinneriet har medfört att en stor del av produktionen har kunnat utföras åt externa kunder. År 2018 togs ytterligare ett steg i företagets expansion genom att en andra butik öppnades nu i Stenkyrka i anslutning till spinneriet. Kunderna kunde erbjudas att köpa företagets produkter både i Visby, Stenkyrka och på nätet. År 2019 flyttades tennverkstaden från S:t Hansgatan till nya större lokaler i samma byggnad som spinneriet. För att ytterligare bredda utbudet av egna designade och tillverkade produkter har Göran och Adele påbörjat utveckling av att kombinera tenn, järn, mässing, trä, skinn och ull till nya hantverksföremål.
Att besöka ullspinneriet har visat sig vara intressant för kunderna och då passar man samtidigt på att göra en del inköp. Försäljningen har hela tiden ökat i företagets butik i Stenkyrka medan försäljningen samtidigt har minskat i affären i Visby. Till sist bestämde sig ägarna för att stänga butiken vilket sker efter säsongens slut 2024.
Gotlands Byggmästareförening
Visby Byggmästareförening och Gotlands Byggmästareförening gick samman 1965 under namnet Gotlands Byggmästareförening. År 1967 flyttade man sin verksamhet till i Säveska huset, Bremergränd 4. Hela fastigheten kv Kapellet 1 köptes år 1970 för 365.000 kronor av Wilhelm Franchell. Föreningen äger fortfarande fastigheten och har kvar sin verksamhet i Säveska huset. Gotlands Byggmästareförening ingår som en del av Stockholms Byggmästareförening.
Övervåning och vindsvåning
Övervåningarna och vindsvåningarna inrymmer bostadslägenheter. De flesta har adressen Bremergränd 4.
Tidigare företag
Företag | Ungefärlig tidsperiod | Ägare/butikschef | Anmärkning |
Sophies Silver | 1995 – 2011 | Ann-Sophie Qvarnström | Från Burmeisterska huset Till S:t Hansgatan 34 |
Gutenwik & Co pappershandel | 1930 – 1963 | Nils Gutenwik | |
Exempel på Sophies Silvers smycken:
Sophies Silver
Firman Sophies Silver tillverkar och säljer smycken i silver och guld. Företaget drivs av Ann-Sophie Qvarnström som är utbildad silversmed och illustratör. Ann-Sophie är född (1958) i Göteborg men växte upp i Stockolm, där hon gick i Franska skolan. År 1984 startade hon firman Sophias Ateljé och öppnade en ateljé och butik i Stockholm. Vid den tidpunkten fick hon uppdrag som illustratör från ”Äventyrsspel” och ”Iron Crown Enterprises” (engelskt företag från Cambridge) att rita och måla kartor till deras rollspel och äventyrsspel, vilket pågick under 1980-talet. År 1993 flyttade hon och firman till Visby och etablerade firman i Burmeisterska huset. Företaget flyttade 1995 till S:t Hansgatan 30 med lokaler i den södra byggnaden. År 2017 delade Ann-Sophie företaget i två bolag, Sophies Silver och Sophies Ateljés Förlag KB, det senare som ger ut mönsterböcker för medeltida dräkter. Sophies Silver omfattade alltså en verkstad för design och tillverkning av smycken och en butik för försäljning. År 2011 flyttades firman Sophies Silver ett par kvarter norrut till S:t Hansgatan 34, där företaget verkade till 2015. Sophies Silver blev därefter en webbutik med verkstad i Lysekil. Webbutiken stängdes ner 2022.
Gutenwik & Co Pappershandel