Stora Torget 3
—-Nuvarande företag (2023)—-
Gutekällaren
—-Tidigare företag———-
SARA-restaurang,
Systemaktiebolagets restaurant,
Grosshandlare Christiansson,
Grosshandlare Bachér,
Perukmakare Hök,
Hökare Uhr.
Stora Torget 3 ligger i kvarteret Munskänken 1. Kvarteret består av fyra sammanbyggda huskroppar som täcker hela kvarteret som också utgör en egen fastighet. Medeltida murverk till minst tre olika hus finns bevarade främst i byggnadernas källarplan. Byggnadskropparna i kvarterets båda ändar mot Stora Torget resp. S:t Hansgatan är uppförda i kalksten under 1700-talet. Mellan dessa finns ytterligare en kalkstenbyggnad samt en träbyggnad båda från 1800-talet. I fastigheten har bedrivits hantverk och handel innan den första restaurangen startades omkring 1925. Hela fastigheten är numera ett nöjeskvarter med flera restauranger och barer. Två entréer finns idag till fastigheten dels från Lilla Torggränd och dels från östra gaveln vid Stora Torget.
Innehållsförteckning
Nuvarande företag Gutekällaren
Gatuplan
I gatuplanet finns Gutekällaren.
Gutekällaren idag
Gutekällaren är ett nöjeskvarter med centralt läge vid Stora Torget och sannolikt den äldsta restaurangrörelsen i Visby med bibehållet namn. Gutekällaren omfattar idag 6 barer inomhus, 4 barer utomhus, 4 dansgolv och 2 scener, nöjen på 900 kvadratmeter i tre plan.
I en av danslokalerna som kallas Stora rummet spelas vanligtvis blandad musik med kända låtar. I baren, som badar i rött kallad W8:an, spelas musik med inriktning på R&B och hiphop. I baren Änkan spelas lite hårdare musik. Änkan finns en trappa upp i 1700-talshuset som ligger närmast Stora Torget, lokalen som tidigare kallades Koggen och här huserade Änkan Stares Paradise på 1980-talet. Barer finns också som takterrasser och klockan 22:00 startar nattklubben som har öppet till kl 03:00.
Under sommaren 2022 startade rockklubben Exit i Gutekällarens lokaler. Exit skall vara ett enklare bar med mexikans mat samt öl och rock’n roll. Under sommaren serveras vegansk tacos på mexikanskt sätt. I baren finns också möjlighet till dans. Baren nås med egen ingång från Stora Torget fram till kl 23:00. Efter det klockslaget blir baren en del av övriga Gutekällaren. Bland grupper som spelat på Gutekällaren under 2022-2023 kan nämnas Vincent Bugozi, King Kong band och Kid Canady.
Gutekällaren är en sommarkrog, öppet från maj till september. Lite tråkigt att en restaurang med så gamla anor och stadens bästa läge inte kan vara en året runt krogrörelse. Gutekällaren ägs och drivs sedan några år av Urban ”Ubbe” Wallin.
Gutekällaren har en lång och brokig historia som startade 1940. Följande ägare har drivit Gutekällaren under årens lopp.
SARA- restaurang 1940 – 1973
Björn Halling 1973 -1979
Bosse Nilsson med Änka Stares Paradis 1979 – 1988
Alexandra Charles 1992 – 1997
Tobbe Larsson 1998 – 2008
Stureplansgruppen 2008 – 2020
Ubbe Wallin 2021 –
SARA blev Gutekällaren
År 1940 köpte Stockholmsdistriktets allmänna restaurang AB (SARA) fastigheten Munskänken i Visby och öppnade där en Sara-restaurang i lokaler där det tidigare funnits en restaurang. Ägarna tyckte förmodligen att restaurangen skulle ha ett annat namn som inte direkt förknippas med Stockholm och en namnpristävling utlystes i Gotlands Allehanda under oktober 1940. Första priset 100 kr gick till fröken Greta Eriksson, S:t Pers gränd 4, Visby för namnförslaget Gutekällaren. Andra priset 75 kronor tilldelades Erling Ohlsson, Buttle för förslaget ”Restaurang Gute” och tredje priset 50 kr tillföll fr, Ebba Sandberg Visby för namnet ”Restaurang Munkkällaren”. Alla tre förslagen var mycket lyckade. Gutekällaren hade fått sitt nuvarande namn men kallas också ibland ”Gute” och Munkällaren finns sedan 1960-talet i kvarteret intill.
Gutekällaren drevs alltså enligt SARA-restaurangerna koncept, vilket innebar att krogen fokuserade på att förse gästerna med bra och näringsriktig mat, medan spritförsäljningen var ransonerad och strikt reglerad. Hela krogen kom att delas in i tre klasser där restaurangen med vita dukar var första klass med ingång från gränden och låg en trappa upp. Andra klass låg i byggnaden mot Stora Torget våningen ovanpå Koggen med ingång från hörnet vid Lilla Torggrän/Stora Torget och tredje klass i lokalen närmast torget, det som kom att kallas Koggen, med ingång från Stora Torget. Det var till Gutekällaren gotlänningarna gick under 1940- 50- och 60- talet för att äta en god måltid efter ett styrelsemöte, fira en lyckad idrottstävling, avtacka någon trogen för tjänst, hålla årsmöte för ett sällskap och liknade tillfällen. Ägarna drev ”SARA-restaurangen” till 1973 då fastigheten såldes. Mera finns att läsa om SARA-restaurangerna nedan.
Krögaren Björn Halling
Krögaren Björn Halling köpte fastigheten av SARA-bolaget 1973 och drev Gutekällaren till 1979. Björn Halling (1932-2023) kom från Torshälla. Björn har gått den långa vägen till en känd kock och började som kocklärling på Metropol i Eskilstuna. Sedan blev det stadshotellet i Eskilstuna, Stallmästargården i Stockholm, Le Garnd Véfour i Paris, Operakällaren i Stockholm, Hotell Foresta, Lidingö och under åren 1969 – 1973 som utveckling- och produktionschef på Sarabolagen. Av Sarabolagen fick Björn Halling köpa fastigheten kv Munskänken med Gutekällaren. Björn blev krögare på Gotland och tog med hela familjen och flyttade till Visby. Björn förde med sig nya koncept och lagade sniglar och tournedos till gotlänningarna samt lammsmäcka och saffranspannkaka med salmbärssylt enligt traditionella gotländska recept till turisterna. Efter tiden vid Stora Torget köpte Björn restaurang Pelikan på Söder i Stockholm. År 1985 var han med och grundade Restaurangakademien i Stockholm tillsammans med Frank Hollingworth, Åke Håkansson och Örjan Klein, och Björn blev akademiens första rektor. Björn fick många priser såsom Gastronomiska Akademiens guldmedalj. Han har skrivit flera kokböcker, medverkat i radio och TV och ingått i jury i flertal kock- och mattävlingar samt deltagit som menygranskare och smakråd för Nobelstiftelsen. Björn Halling skrev också sina memoarer ”Du kocken, finns recept?”. Björn kallades kärleksfullt den gastronomiska hårddisken av Sveriges kockar under sina år som rektor på Restaurangakademien.
Bosse Nilsson och Änkan Stares Paradis
Det var så livet i Visby började för Bo Bosse Nilsson. Kompisen Björn Jansson ringde en dag och berättade för Bosse –”Vi har köpt Gutekällaren i Visby, du skall bli köksmästare”. Bosse Nilsson, ”kock-jäveln” som blev stjärnkock, hade aldrig varit på Gotland men övertalades och tackade ja. Bosse Nilsson har, liksom föregångaren på Gutekällaren Björn Halling, gått den långa vägen till att bli en erkänd och känd kock. Bosse föddes i Norrköping men växte upp i Södertälje. Intresset för maten startade tidigt för Bosse hemma i mammas kök. Han började på Restaurangskolan i Huddinge, men behövde ha ett jobb, läste en annons om att Operakällaren sökte kockar. Bosse ringde och fick jobbet, året var 1974. Där fick han börja från botten, spritsa köttbullar och skära pytt-i-panna under ett år. Men Bosse lärde sig jobbet grundligt, arbetade sig uppåt i hierarkierna. Björn Jansson arbetade också på Operakällaren och de blev nära vänner. Bosse hade arbetat fem år på Operakällaren när Björn ringde samtalet en höstdag 1979 som tillsammans med ett litet sår kom att helt kullkasta Bosses planer för Bermuda. Bosse Nilsson, då 23 år, och Björn Jansson 29 år, köpte Gutekällaren tillsammans med ytterligare en delägare.
Gutekällaren var vid den här tidpunkten en uppskattad restaurang med stillsam musik och välklädda gäster. Men tiderna hade förändrats och gästerna blev allt glesare. Det var nu i allt större omfattning den yngre generationen som gick ut för att roa sig. De ville ha enklare och billigare ställen och musik med mera ”drag”.
Bosse Nilsson och Björn Jansson hade med sig impulser från Operakällaren och Café Opera. De gjorde om Gutekällaren koncept från grunden. Klassindelningen togs bort och ny annorlunda musik fördes in som en viktig del av Gutekällaren nya upplägg. Koggen gjordes om, målades om och öppnade 1981 med namnet ”Änkan Stares Paradis”. ”Di Sma Undar Jårdi” blev husband i den nyöppnade baren och folk kom för att äta, dricka öl, lyssna på musik och dansa. Baren blev populär och välbesökt, ett andra hem för många visbybor, och ”Änkan” kunde hållas öppet året runt på fredagar och lördagar, medan övriga Gutekällaren bara hade öppet på sommaren.
Namnet på baren kommer från Helena Stare som drev ett värdshus som låg i kvarteret intill på östra sidan av Nunnegränd. Hennes man, skepparen Johan Stare, ägde fastigheten under slutet av 1700-talet. Helena blev tidigt änka, maken gick bort omkring 1797, och hon var då bara 44 år gammal. Hon fortsatte dock att driva värdshuset ytterligare under omkring 20 år. Möjligen kallades värdshuset för Paradiset i folkmun. Baren ”Änkan Stares Paradis” blev ett paradis för många gäster precis som värdshuset för flera hundra år sedan också varit. Med och stöttade omdaningen av Gutekällaren fanns också bland andra Babben, Janne Bertholdsson, Lasse Tenander och Peter Lundblad. Vid invigningen av baren fanns en dam i 40-års ålder med som gäst. Hon var i rakt nedstigande led släkt med Helena Stare, en i sammanhanget mäktig koppling till änkan. På skylten över entrén mot Stora Torget stod det som en påminnelse om ursprunget ”Est 1797”.
En ”specialare”, som drog fulla hus till Änkan, var det årligen återkommande Luciatåget med Bosse som Lucia och han med hela följet iförda nätstrumpor. En nattklubb kom också igång år 1983 på Gutekällaren med namnet ”Cabaret Gutekällaren”. Många kända och okända band och artister spelade under 1980-talet på Gutekällaren, förutom ”Di sma”, kan nämnas Micke ”Nord” Andersson, med bandet Ballroom, Marie Fredriksson innan hennes genombrott med Roxette och Eva Dahlgren.
Babben Larsson satte 1983 upp sin första show på Gutekällaren en stand up i hennes enmanskabaret ”Ke-Babben show”, som följdes av ytterligare tre kultförklarade kabaréer under somrarna 1984-1986. ”Di Sma Udar Jårdi” spelade in sin första platta live på Änkan, ”Vad gör din pappa” och år 1985 slog Snabbköpskassörskan igenom. Under den här perioden byggdes den stora trappan upp till övervåningen, detta för att bättre separera restaurangdelen från barerna med underhållning. Maten var förstås av hög kvalité, Bosse hade ju tränat under fem år på Operakällaren. Potatisgratängen, som var en ny rätt för många gäster, blev en succé. Andra rätter från den tiden som stack ut var tequila-flamberad tournedos med rosépeppar för att inte tala om de hallonmarinerade räkorna och rimmad lax med dillstuvad potatis. Efter nio år med Änkan Stares Paradis och Gutekällaren sålde ägarna 1988 verksamheten. De hade under den nioåriga perioden förvandlat och anpassat Gutekällaren till en krogrörelse som låg i tiden. Fastigheten ägdes under åren 1983 – 1989 av Kommanditbolaget och köptes 1989 av Magnus Wiman.
Lyssna på Snabbköpskassörskan, YouTube.
Under perioden med ”Änkan” var Bosse Nilsson och Björn Jansson också med utvecklade Åre Fjällby till en modern konferensanläggning och senare var de även med och startade upp nattklubben ”Bygget”. Både Bosse och Björn blev kvar i Visby efter tiden i Åre och de fortsatte som kockar på Donners Brunn, som Bosse drev under 23 år. Björn Jansson gick bort 2010. Efter Donners brunn blev det fyra år för Bosse Nilsson som köksmästare på Lindgården innan han började trappa ner. Bosse har också lagat mat på flera restauranger i Visby som Snäck, Burmeister och Isola Bella. Om Bosse Nilsson liv som kock, landslagspelare i ishockey i Singapore och lyxliv med Usama bin Ladins bror och mycket mycket mer går att läsa i Bosse Nilsson memoarer ”Är’u kockjävle?”, en nyutkommen bok berättad av Bosse och skriven av Lars Bäckman.
Nattklubbsdrottningen Alexandra
Nattklubbsdrottningen Alexandra Charles flyttade till Gotland 1992 och arrenderade restaurang Gutekällaren på 10 år tillsammans med sin dåvarande man Anders Gustrin. De drev restaurangen i sju år. Alexandra föddes i Västergötland 1946 men flyttade som sexåring till Medelpad med sin familj, två systrar, pappan som var tandläkare och mamman som ville bli artist. Föräldrarna skiljde sig och mamman och barnen flyttade då till Stockholm. Hon gick i realskolan i Täby och på gymnasiet läste hon halvklassisk linje, då hon också var elevrådsordförande. Hon fick ett stipendium för att studera i USA och som 18-åring läste hon vid universitet i Colorado 1965 – 1966. Hennes föräldrar ville att hon inte skulle bli kvar i USA så hon åkte hem.
Ett år senare hade hon och en kompis köpt en kurs för flygvärdinnor i Barcelona, men de åkte via Mallorca och där träffade hon Noel, en 26 år gammal mörk man och Alexandra blev förälskad. Noel hade pluggat i England, men levde nu livets glada dagar på Mallorca. De flyttade ihop och Alexandra började plugga och jobba extra som reseledare. Det funkande inte så bra, utan de åkte till Stockholm, kanske för att gifta sig och för att Noel skulle få träffa Alexandras familj. Noel som vistats i London tyckte Stockholm var tråkigt, inga bra klubbar att gå på, inget nattliv och ingen puls, ingen ny musik, inget flower power, allt det som fanns i London. Noel och Alexandra fick idén att starta en nattklubb i Stockholm.
Med inspiration från klubbarna i London, Paris och New York skapade Alexandra och Noel en internationell nattklubb med namnet Alexandra’s. Alexandra fick ett hyreskontrakt 1968 i Hotell Strands lokaler. Noel var 28 år och Alexandra endast 22 och hon skulle snart bli nattklubbsdrottning och Stockholm hade fått sitt första uteställe med internationellt koncept. I maj 1968 öppnades klubben Alexandra’s med Monica Zetterlund och en discjockey som underhållare. Dagen därpå kom kronprins Carl-Gustaf och Pia Degermark på besök och därefter var succén given. Ett pärlband av kända människor sökte sig nu till Alexandra’s. Efter ungefär ett år fick Alexandra’s flytta från lokalerna på Strand. Alexandra gifte sig då med sin Noel och de valde att satsa på en ny klubb i nya lokaler. Hon och Noel samarbetade med konsertbokare, teatrar och filmfolk, så när stora artister var i Stockholm, kom de till Alexandra’s för att varva ner. Alexandra Charles och Abba fann varandra och det var ofta som Benny och Frida kom förbi nattklubben. En rad kända personer sökte sig vid olika tillfällen till klubben, för att nämna några, Carl-Gustafs syster prinsessan Christina, Mick Jagger, Keith Richards, Elton John, Sighsten Herrgård, Ulf Elving och Arne Hegerfors. Alexandra och Noel startade också en klubb på Barbados med samma namn Alexandra’s och delade ansvaret så att Noel tog hand om Barbados och Alexandra klubben i Stockholm. Efter sju år tog äktenskapet med Noel slut. Efter ytterligare två äktenskap träffade hon Anders Gustrin, hon var då 39 år. Efter 20 år stängde Alexandra nattklubben. Hon gifte sig med Anders och började jobba som konsult. År 1992 flyttade Alexandra och Anders till Gotland och arrenderade Gutekällaren.
Örjan Klintberg, Gunnel Mauritszon, Gösta Lyttkens och Björn Persson var med och drog igång Roxys jazzklubb på Gutekällaren.
Det var med den stora erfarenheten av att driva nattklubb och med det omfattande kontaktnätet, enligt vad som berättats ovan, som Alexandra tog över Gutekällaren i Visby tillsammans med Anders. Och Alexandra kom snabbt att sätta sina spår på Gotland. Redan under början av 1992 tog hon kontakt med kulturförening Roxys dåvarande ordförande Sven Sandström om någon form av samarbete. Det resulterade i att Roxy och Gutekällaren startade en jazzklubb den 24 september 1992 på Gutekällaren med enbart lokala artister. Bandet Teachers med Janne Luthman som sångare var huvudnummer. Medverkade under premiärkvällen gjorde även Gunnel Mauritzson, som sjöng ackompanjerad av gitarristen Göran Lindelöw. Genom Alexandras goda kontakter inom nöjesvärlden kunde snart nationella artister bjudas in till jazzklubben. Klubben blev en viktig del av Roxys verksamhet. Man höll till på Gutekällaren under två år till 1994, då Gutekällaren fick ekonomiska problem och jazzklubben flyttades till Munkkällaren. ”Di Sma Undar Jårdi” fortsatte att spela på Gutekällaren också under början av perioden med Alexandra. ”Di Sma” spelade första gången på Gutekällaren Lucia 1981, den 13 dec hos Bosse & Björn och sista spelningen Lucia den 12 dec 1993 hos Alexandra. Totalt blev det 195 spelningar för ”husbandet”. Alexandra arrenderade också Snäck under en tid. Verksamheten gick inte så bra för Alexandra. Gutekällaren gick i konkurs flera gånger. Kanske var det för stor skillnad att driva en restaurang i Visby mot en nattklubb i Stockholm. Kanske tog det för mycket på krafterna, när Alexandras mamma var sjuk och behövde stöd och hjälp. År 1997 började Alexandra engagera sig för kvinnors sjukdomar och den ringa forskning som Alexandra ansåg sjukvården ägnade kvinnor. Samma år startade hon 1,6 Miljonerklubben, som arbetade med att öka forskningen kring kvinnors sjukdomar och Gutekällaren blev till salu 1998.
Tobbe Larsson, krögarmagiker
Tobias ”Tobbe” Larsson (f 1969) har fått fart på alla verksamheter som han engagerat sig i, en riktig krögarmagiker, men det var ingen som anade när han tog hand om Gutekällaren 1998. Tobbe har sina tidigare rötter i Östersund. Där startade han framgångsrikt krogrörelse när han var dryga 20, och efter några år ville han komma vidare och hade planer på att fortsätta utomlands. Tobbes mamma hade varit på Gotland hos bekanta, och en kontakt där tyckte att du som har en son i krogbranschen borde locka honom till Gotland. Så kom det sig att Tobbe åkte till Gotland fick jobb på Snäck och jobbade där sommaren 1997 och trivdes väldigt bra. Tobbe tänkte att dyker det upp något intressant kanske det kunde bli Gotland ett tag framåt, och det gjorde det. Gutekällaren var till salu. Tobias såg möjligheterna att utveckla Gutekällaren, slog till och köpte både rörelsen Gutekällaren och fastigheten våren 1998. Han och mamman sålde allt de ägde i Östersund och beordrade alla i kretsen kring krogrörelsen att flytta med till Gotland. Många såg nog unge och okända Tobias med mamma som lycksökare, snart skulle de troligen kasta in handduken, men Gutekällaren utvecklades väl under sommaren 1998. Ett lyft blev det när systrarna Graaf, som då var mycket populära, uppträdde på Gutekällaren under Lucia 1998. Restaurangen höll öppet hela året och gotlänningarna strömmade till.
En uteservering byggdes 1999 som blev mycket populär. Många kända artister uppträdde på Gutekällaren såsom Carola, Johannes Brost och Linus Wahlgren för att nämna några. Efter 1999 var det åter full fart på Gutekällaren under många år framåt. Förstärkning behövdes och Urban Wallin anställdes som driftschef på Gutekällaren. År 2003 tog Tobias över restaurang Bygget i Åre och år 2007 blev det klart att Tobbe Larsson också skulle driva Kallbadhuset. När Tobbe året därpå också fick ansvaret även för driften av Wisby
Strand fann han det ohållbart att behålla Gutekällaren, som efter tio år såldes till Stureplansgruppen 2008. Tobbe stod dock kvar som ägare till fastigheten (kv Munskänken 1) under några år, innan han sålde den till Joachim Kuylenstierna. Flera objekt skulle snart komma att ingå i Tobbes restaurangfamilj.
Stureplansgruppen
Under maj 2008 blir det klart med att Stureplansgruppen tar över driften av Gutekällaren efter Tobbe Larsson. Stureplansgruppen är sedan tidigare delägare av Tott Resort på Norderstrand. Gruppen är Sveriges största privatägda nöjeskoncern med verksamheter i Stockholm, Göteborg, Åre och Visby. Verksamheten omfattar restaurang, hotell, event, nattliv och konferens på ett 40-tal ställen. På fastlandet driver gruppen bland andra Sturecompagniet, Spy Bar, Berns och Laroy. Stureplansgruppens marknadschef Stephanie af Klercker såg positivt på utvecklingen och berättade efter övertagandet att Gutekällaren kommer att drivas som förut med krogverksamhet och nattklubb. Verksamheten är inte öppen året om utan startar i mitten av maj för sommarsäsongen. Ubbe Wallin som förut varit driftchef går in som VD för driften, han blir efter några år delägare till Gutekällaren tillsammans med Stureplansgruppen. Under år 2009 genomfördes en del restaureringar för att fräscha upp lokalerna och ett VIP-rum tillkom i lokalerna ut mot torget i nattklubben. Under somrarna uppträder många artister på Gutekällaren. Nämnas kan Alcazar, Timbuktu, Molotov Jive, The Poodles, Promoe, EMD under 2010. Det är då fulla hus alla dagar i veckan med toppar onsdag-lördag. Under sommaren 2016 kan publiken lyssna på Hoffmaestro, Cleo, Samir & Viktor, Daniel Adams- Ray, Kaliffa, Björn Rosenström m.fl. När pandemin med Covid 19 tar fart i Sverige blir det stop på alla krogverksamheter och Gutekällaren håller stängt under 2020-2021.
Nya ägare
När Gutekällaren åter öppnar under maj 2022 efter pandemin är Ubbe Wallin ensam ägare till Gutekällaren. Byggnaderna där Gutekällaren ligger byter åter ägare under slutet av 2023 när Joakim Kuylenstierna säljer fastigheten till Roy Abd-El Ahad.
Tidigare företag
Företag | Ungefärlig tidsperiod | Ägare/butikschef | Anmärkning |
SARA-restaurang | 1940 – 1940 | Stockholmsdistriktets allmänna restaurang AB | |
Systemaktiebolagets restaurant | 1923 – 1940 | Knut Wennerberg, Carl Gustaf Klintborg | |
Grosshandlare Christiansson | 1865 – 1895 | Julius Christiansson | |
Grosshandlare Bachér | 1836 – 1865 | J A Bachér | |
Perukmakare Hök | 1784 – 1786 | Birger Cornelius Hök | |
Hökare Uhr | 1752 – 1768 | Anders Uhr | Detaljhandlare |
SARA-restaurang
Föregångare till Gutekällaren var, som omnämnts tidigare, SARA-restaurangen, som sannolikt öppnades 1940. Efter omkring ett år ändrades namnet till Gutekällaren efter en namntävling. SARA står för Sveriges Allmänna Restaurangaktiebolag och var ursprungligen en statligt svensk hotell- och restaurangkoncern verksam under 1900-talet. Systembolaget hade startat folkrestauranger som ombildades till regionala restaurangbolag, vilka hade det gemensamma namnet Allmänna Restaurangaktiebolag som slutled i namnet, och som föregicks av en bokstav för regionen. I Stockholm bildades ett sådan bolag 1916 som fick namnet Stockholm Allmänna Restaurangaktiebolag, förkortat SARA. I Västsverige bildades VARA, i Bergslagen BARA o.s.v. Restaurangerna inriktade sig på de kroppsarbetande klasserna. Systembolaget övertog 1918 hela den av Stockholmssystemet bedrivna matserveringsrörelsen. År 1926 ägde man 27 restauranger. År 1937 fick de regionala restaurangbolagen en gemensam bolagsordning och den 1 januari 1946 förstatligades de som dotterbolag under Sveriges Centrala Restaurangaktiebolag SCRA. Detta år uppgick antalet restauranger i bolaget till 157 stycken, vilket utgjorde en tredjedel av alla restauranger i Sverige som hade med fullständiga rättigheter, därtill drev man 44 hotell. År 1939 infördes så kallat slipstvång för män och pojkar på flera av SARA-restaurangerna, vilket avskaffades 1970. Man slog 1973 samman de regionala bolagen och SCRA bytte namn till SARA, nu med betydelsen Sveriges Allmänna Restaurangaktiebolag. SARA blev så småningom Procordia Restauranger. Delar av SARA fusionerades senare med RESO och gick slutligen i konkurs 1992.
Systemaktiebolagets restaurant
Nya Systemaktiebolaget köpte kv Munskänken 1 år 1895. I lokalerna öppnades restaurangen Systemaktiebolagets restaurant någon gång mellan åren 1912 och 1935, vilket framgår av adresskalendrar för dessa år. Ett troligt årtal för starten kan vara senast 1923 eftersom restaurangen finns omnämnd i Adresskalenden för 1923. Restaurangen omfattade matsalar och café med fullständiga rättigheter (fullständig utskänkning) för klasserna 1, 2 och 3. Verksamheten drevs av föreståndare och källarmästare Knut Wennerberg under åren 1926-1936. Från Gamla Wisbyminnen finns noteringar om Carl Gustaf ”Calle” framförda av sonen Staffan Klintborg. Enligt Staffan var Calle källarmästare 1936 – 1960 på Gutekällaren. Han efterträdde Wennerberg 1936 som källarmästare och han var då sannolikt Gutekällarens första källarmästare. Adressen till lokalerna var vid den här tidpunkten Stora Torggränd (?). Fastigheten såldes 1940 till SARA-bolaget.
Husen och gården
På fastigheten Munskänken 1 finns det fyra byggnader som är sammanbyggda till ett byggnadskomplex. De två äldsta byggnaderna är huvudbyggnaden, ett stenhus (B1), som ligger mot Stora Torget och det andra ursprungligen en magasinsbyggnad mot S:t Hansgatan (B2), vilka båda är från 1700-talet. Mellan dessa ligger två byggnader, ett trähus B3 från början av 1800-talet och ett stenhus B4 uppfört 1897. Huvudbyggnaden kallades under 1800-talet för Cramérska-, Dahlbäckska- och Bäckströmska huset. Advokat och fiskal C A Cramér ägde fastigheten under början av 1800-talet. De övriga två förmodas ha bott i byggnaden vid senare tidpunkter under 1800-talet.
B1, huvudbyggnaden
Huvudbyggnaden B1 ligger med sin östra gavel mot Stora Torget. Huset uppfördes under 1700-talet med stomme av kalksten som affärs och bostadshus i två våningar med källare och vind. I byggnaden finns medeltida murverk bevarade främst i byggnadens källarplan. Taket är ett sadeltak täckt av lertegel. På taket finns takkupor och takfönster. Byggnadens fasad är putsad. En omfattande om och tillbyggnad utfördes under slutet av 1800-talet. Huset förlängdes då mot Stora Torget och fick en ny trappgavel. Arbetet utfördes av byggmästare C. G. Kihlberg som var flitigt anlitad vid den tiden i Visby. Under 1900-talet gjordes en rad ombyggnader som omfattande bland annat planlösning och inredning av vind (1925) samt port- och fönsterupptagningar (1930). Interiört kvarstår inga äldre snickerier än 1890-tal.
B2, stenhus S:t Hansgatan
Stenhuset B2 ligger med sin västra långsida mot S:t Hansgatan. Huset uppfördes under 1700-talet med stomme av kalksten som en magasinsbyggnad i två våningar med källare och vind. I byggnaden finns medeltida murverk bevarade främst i byggnadens källarplan. Taket är ett sadeltak täckt av lertegel. På taket finns tre takkupor mot S:t Hansgatan. Magasinsbyggnaden inreddes troligen till bostäder under slutet av 1800-talet. Under 1900-talet gjordes en rad ombyggnader som omfattande bland annat planlösning och inredning av vind (1925). Under mitten av 1900-talet gjordes ombyggnader för krogrörelsen som då expanderade. Byggnaden fick en slätputsad fasad troligen kring sekelskiftet 2000.
B3, trähus
Väster om huvudbyggnaden ligger ett trähus, B3, utmed Stora Torggränd. Byggnaderna uppfördes i två våningar med källare och vind sannolikt under början av 1800-talet. Taket är ett sadeltak täckt av lertegel. På taket finns takkupor och takfönster. Under 1900-talet gjordes en rad ombyggnader som omfattande bland annat planlösning och inredning av vind (1925). Under mitten av 1900-talet gjordes ombyggnader för krogrörelsen som då expanderade.
B4, stenhus
Stenhuset B4 ligger mellan B2 och B3 med långsidan mot Stora Torggränd. Huset uppfördes 1897 med stomme av kalksten som ett bostadshus i två våningar med källare och vind. I byggnaden finns medeltida murverk bevarade främst i byggnadens källarplan. Taket är ett sadeltak täckt av lertegel. Under 1900-talet gjordes en rad ombyggnader som omfattande bland annat planlösning och inredning av vind (1925) och ett nytt trapphus (1937). Under mitten av 1900-talet gjordes ombyggnader för krogrörelsen som då expanderade.
Gården
Fastigheten har ett litet gårdsrum som begränsas av byggnader och en mur mot Lilla Torggränd. Gården byggdes in sannolikt 1983 i samband med att en uteservering iordningställdes. Uteserveringen renoverades 1999.
Kvarteret Munskänken 1
Kvarteret Munskänken
Kvarteret Munskänken avgränsas åt norr av Stora Torggränd, åt öster av Stora Torget, åt söder av Lilla Torggränd och åt väster av S:t Hansgatan. Troligen började kvarteret bebyggas under 1200-talet och var fullt bebyggt under 1300-talet. Enligt arkeologiska utgrävningar fanns i kvarteret två husrader som var sammanbyggda med en gemensam skiljemur i öst-västlig riktning. Murar till tre hus är kända och därtill kan eventuellt murverk till ytterligare minst ett hus finnas. Den medeltida bebyggelsen låg troligen redan under 1600-talet i ruiner. Kartan från 1697 visar att kvarteret vid den tidpunkten var indelad i två tomter 167 och 183. Tomtnummer 167 upptog större delen av kvarteret och var bebyggt med ett hus av trä, ett stall och en lada med tillhörande gårdsrum. Tomtnummer 183 låg i det sydvästra hörnet av kvarteret och på denna plats fanns ett trähus. Senare delades kvarteret i en västlig och en östlig del. Enligt 1785 års husklassifikation fanns det ett stenhus på vardera tomt samt en bod respektive ett stall. Under 1800-talets början fick de två fastigheterna gemensam ägare och slogs samman till en tomt som upptar kvarterets totala yta. Kvarterets befolkning har genom åren främst bestått av borgare, handelsmän och ämbetsmän
Fastigheten Munskänken 1
Hela kvarteret Munskänken utgör idag en fastighet Munskänken 1. Munskänken 1 motsvarade tidigare S:t Hansroten II:9 i väster och S:t Hansroten II:10 i öster. Fastigheten fick sin nuvarande utbredning vid början av 1800-talet, då de två tomterna slogs samma till en. Vid denna tid fanns tre byggnader på fastigheten, ett boningshus av sten i öster, en magasinsbyggnad av sten i väster samt ett trähus i den norra delen mellan de två stenbyggnaderna. 1897 uppfördes ännu ett hus av sten mellan träbyggnaden i norr och stenhuset i öster. Den bebyggelse som fanns under 1800-talet är idag sammanslagen till en enda byggnadskropp, som täcker hela fastighetens yta. Gårdsutrymmet i den mellersta delen mot Lilla Torggränd fungerar som uteservering sommartid. Gården är numera helt inbyggd och saknar grönytor. På 1890-talet köpte Nya Systemaktiebolaget fastigheten och från omkring 1925 och fram till idag har bebyggelsen inrymt restaurang- och krogverksamhet. Fastigheten ett av Visbys nöjeskvarter, som bidrar till liv och rörelse kring Stora Torget.