Wallérs plats 3

—-Nuvarande företag (2022)—-
Visby Crêperie & Logi
—-Tidigare företag———-
Café Strykjärnet,
Friendh’s kläder,
Keramikverkstad,
Turistcentralen,
Sören Österholm antikt,
Kafé Strykjärnet,
Snickeri,
Kopparslagare,
Hattmakare,
Handlare.

Wallérs plats 3, Visby Creperie & Logi.
Wallérs plats 3, Visby Creperie & Logi.

Byggnaden Wallérs plats 3 ligger i kvarteret Väpnaren 13. Huset uppfördes omkring 1750 och inrymmer ett affärsläge. Huset kallas allmänt för Strykjärnet, ett namn som det fick när ett kafé öppnades under början av 1930-talet. Kaféet skulle ha ett namn och kallades Kafé Strykjärnet efter formen på gaveln mot Wallérs plats. Strykjärnet är ett av Visbys mest fotograferade byggnader.

Nuvarande företag

Gatuplan 
I gatuplanet finns Visby Crêperie & Logi.

Byggnaden Wallérs plats 3 sedd från Hästgatan. Foto 2022.

Visby Crêperie & Logi
Visby Crêperie & Logi startade sin verksamhet 2006 som restaurangrörelse i den gamla byggnaden Strykjärnet, som ligger vid Wallérs plats 3. Restaurangens specialiteter är crêpes och galetter. Restauranglokalen har en uteservering under tak åt väster. Under sommaren finns det också en uteservering ut mot Wallérs plats. Logi finns för 4 övernattande personer.

”Crêpes och galetter kommer ursprungligen från Bretagne i Frankrike – där följer de traditionen. Crêpes görs på vanligt vetemjöl, galetter görs på bovetemjöl. Galetterna är matiga och fylls med ost, kött, fågel eller skaldjur. Crêpes är mer som vanliga pannkakor och serveras som efterrätt med bär, glass och grädde. Vi har tagit koncepten vidare och känner oss fria att göra vad vi vill med smaker från hela världen och förstås lokalt, från Gotland och sen 2015 också Jämtland.”

”Vi ville att vår restaurang i Strykjärnet skulle vara en sådan man minns efteråt. När man ser huset känner man direkt att det har en själ och den passar perfekt med crêpes och galetter!”

Gotlänningen Mattias Nordberg bestämde sig för att köpa huset Strykjärnet tillsammans med kompisarna Cesar Verdugo Sanchez och Tea Lindahl. Det som lockade till köpet var det charmiga huset och den centrala platsen i Visbys innerstad vid Wallérs plats. Här passerar många människor dagligen förbi. De tog över lokalerna efter tvillingsystrarna Therese och Kristin, som återupptagit den caféverksamhet som tidigare bedrivit under omkring 40 år. För de nya ägarna blev det tuffa år för att få fart på rörelsen Crêperie & Logi. År 2008 gick Mattias fru Ann-Sofie Selling in som delägare medan Cesar och Tea lämnade firman.

Interiörbild från Visby Crêperie & Logi. Även lokalens form påminner om ett strykjärn. Foto 2022.
Mattias Nordberg, ägare och restaurangchef för Visby Crêperie & Logi, Adelsgatan 45.
Ann-Sofie Selling, ägare och kökschef för Visby Crêperie & Logi, Adelsgatan 45.

Mattias Nordberg är gotlänning, uppvuxen i restaurangbranschen och har tidigare jobbat på sin fars krogar sedan han var liten. Hans far Kjell var med och startade Munkkällaren. Mattias har också jobbat hos Spendrups samt arbetat som SO-lärare under tio år. På sommaren har arbetet dock hela tiden varit restaurangjobb. Ann-Sofie Selling har också tidigare arbetat inom restaurangbranschen, bl a på Hamra krog och under säsongerna i Åre. Det var på Hamra krog som Ann-Sofie lärde känna Mattias. Ann-Sofie har utbildning som massör. Hon gick in i Visby Crêperie & Logi  2008 och arbetar som kökschef.

Mattias Nordberg i restaurangenCrêperie & Logi, Wallérs plats 3, Visby. Foto Malin Stenström.
En glutenfri galette gjord på bovetemjöl toppad med västerbottenost, ugnsrostad gotländsk potatis, svensk bacon, rostad gotländsk grönkål, gul lök, créme fraiche och citronklyfta.

När Mattias startade restaurangen 2006 med Cesar och Tea var de bland de första i Sverige som på allvar satsade på crêpes. Konceptet på crêpes och galetter kommer från Frankrike och har vidareutvecklats för att passa lokalt, inte minst lokala råvaror. Den mest populär galetten innehåller skagenröra, västerbottenost och löjrom enligt Mattias. Mattias och Ann-Sofie har utvecklat firman och startade efter några år i Visby en ny liknande restaurang i Åre som har blivit lyckosam. Sedan har restauranger tillkommit i Stockholm och en restaurang har senast öppnats i Göteborg. Flera delägare ha gått in i företaget och ytterligare restauranger med samma koncept planeras.

Vardagsrummet i sviten som ligger ovanpå restaurangen.

Övervåning   
Övervåningen inrymmer en svit ovanför restaurangen, motsvarar alltså delen & Logi i firmanamnet. Sviten omfattar 60 kvm med ett vardagsrum, sovrum, matrum, dusch och en balkong med havsutsikt och solnedgångar.

Tidigare företag

FöretagUngefärlig tidsperiodÄgare/butikschefAnmärkning
Café Strykjärnet2005 – 2006Therese Österman Uijterlinde, Kristin f Österman
Friendhs kläder1997 – 2005Annelie NorrbyTill Adelsgatan 36
Keramikverkstad1991 – 1997
Turistcentralen1973 – 1977Till Adelsgatan 19
Antikaffär/bostad?1968 – 1973Sören ÖsterholmÄven Adelsgatan 28
Café Strykjärnet1950 – 1967Elsa och John Gardelin
Kafé Strykjärnet1930-tal – 1950
Snickeri1917 – 1930-talKarl Johan Johansson, Asserina Johansson
Kopparslagare1855 – 1917C F Hultman
Hattmakare1793 – 1830Lars Ekman
Handlare1781 – 1793Michael Gerle, Jacob Gerle

Café Strykjärnet
När Therese Österman Uijterlinde och maken Johan Uijterlinde köpte Strykjärnet hösten 2004 kom ett gammalt anrikt cafè att återuppstå. Kafé Strykjärnet fanns nämligen tidigare i byggnaden från början av 1930-talet fram till 1967. Makarna Uijterlinde och Thereses tvillingsyster Kristin blev glatt överraskade, när de upptäckte att det tidigare varit ett café i Strykjärnet. Extra lycka var det eftersom systrarna själva hade anor inom caféverksamheten. Deras farmor hade hembageri på Blidö i Roslagen och en del av hennes kakfat togs med till Strykjärnet. Och de hittade också en kaffekorg i lokalerna med nr 31 som använts tidigare för att hämta kaffe från Kafé Strykjärnet. Kaffekorgen är numera fylld med blommor. Therese har tidigare bott i Holland, där hon träffade sin make Johan och Kristin bodde i Visby med sin familj och arbetade som lärare. Den 6 juni 2005 återöppnades ”Strykan” som caféet även kallades tidigare. Många kunder som besökt caféet berättade gärna från sina minnen om hur det tidigare såg ut i lokalen. Therese och Kristin har drivit kaffet tillsammans och Kristin har bakat allt bröd. Tyvärr upphörde verksamheten redan 2006.

Friendh’s kläder
Friends kläder, som senare blev Friendhs Trend & Mode, startade sin verksamhet 1997 vid Wallers plats 3 i byggnaden som kallas Strykjärnet. Företaget är familjeägt av Annelie Norrby och hennes bror Anders Engström. Friendh’s flyttade till större lokaler vid Adelsgatan 36 och tog över lokalerna efter BC Company sannolikt 2005 då BC gick i konkurs. Se även Adelsgatan 36.

Wallérs plats 3. Keramikverkstad i byggnaden. OBS strykjärnet på en skylt ovanför entrédörren. Foto 1996. Bild från Visinvent.

Byggnaden Wallérs plats 3 sedd från Hästgatan. Foto 1996. Bild från Visinvent.

Keramikverkstad
År 1991 öppnades en keramikverkstad i den nedre delen i byggnadens västra del.

Turistcentralen
Turistcentralen arbetade med stug- och lägenhetsförmedling samt som paketresearrangör. Företaget stod som ägare till fastigheten vid Wallérs plats 3 under åren 1973 – 1977 och hade också sin verksamhet där. Troligen flyttade företaget 1977 verksamheten till Adelsgatan 19.

Sören Österholm antikt 
Sören Österholm jobbade som auktionist och med antika föremål, som han sålde i sin affär på Adelsgatan 28. Han står som ägare till Wallers plats 3 under åren 1968 – 1973. Kanske startade han sin affärsverksamhet här för att senare flytta den till Adelsgatan 28, eller använde han byggnaden som bostad?

Wallérs plats, Café Strykjärnet. Foto omkring 1957. Fotograf Eric k Liljeroth.
Annons införd i Visby AIK:s medlemsblad 1948. Vallen är förstås Gutavallen.

Café Strykjärnet 
På Wallérs plats 3 fanns under lång tid Café Strykjärnet även kallat ”Strykan”. Elsa Gardelin tog över caféet 1950 tillsammans med sin make John. Caféet hade då funnits här sedan början av 1930-talet. Café Strykjärnet var huvudsakligen ett arbetarekafé. Hit kom varje morgon klockan 9 elektriker, rörmontörer och andra yrkesgrupper. De hade sina stambord men många andra kom och hämtade kaffe i kaffekorgar, som alla var numrerade och försedda med kaféets namn. En sådan korg med nummer 31 har senare hittats i byggnaden. I gamla tidningsartiklar berättas att ”Strykan” var det första Visbykaféet som skaffade TV på 1950-talet. Elsa Gardelin har berättat att det var fullt av folk i kaféet, när de körde 10 000-kronorsfrågan på lördagskvällarna. Man fick de ta in extrastolar och möblera om så att alla besökare fick plats att se på TV. Byggnaden fick troligen namnet Strykjärnet när kaféet skulle få ett namn. Gaveln mot Wallérs plats såg ut som ett strykjärn till formen och därav fick kaféet heta Café Strykjärnet. Elsa Gardelin stängde kaféet 1967.

Snickeri 
Snickare Karl Johan Johansson bedrev snickeriverksamhet i byggnaden, troligen under åren 1917 – 1927, då han står som ägare till fastigheten. Uppgifter finns om att han bl a tillverkade likkistor i sin verkstad. Möjligen fortsatte hans hustru Asserina Johansson verksamheten under några år efter Karl Johans död 1927, innan Kafé Strykjärnet etablerades i byggnaden.

Till höger i bilden syns byggnaden Wallers plats 3. Vid dörren hänger en kopparbunke som förmedlar att här finns en kopparslagare. Teckning av Adolf Fredrik Nordling 1870. Bild från Visby förr i tiden.

Kopparslagare 
Kopparslagare C. F. Hultman köpte fastigheten Wallérs plats 3 omkring 1855. Han bedrev verksamhet som kopparslagare i byggnaden, vilket framgår av att en bunke av koppar hängde på fasaden mot Wallérs plats. C. F. Hultman dör sannolikt 1874 för då står hans maka, kopparslagareänkan, som ägare till fastigheten. Troligen drevs verksamheten vidare av änkan tillsammans med en son med samma namn som fadern ingenjör C. F. Hultman.  Ingenjören står som ägare 1892 till 1917.

Husen och gården

Situationsplan kv Väpnaren 13, Wallérs plats 3.

Kv Väpnaren 13 sträcker sig mellan Hästgatan och Vårdklockegatan. Fastigheten består av en huvudbyggnad och en tillbyggnad samt en liten gård.

B1, huvudbyggnaden
Huvudbyggnaden ligger med sin norra långsida utmed Hästgatan och med den östra gaveln mot Wallérs plats. Byggnaden uppfördes som ett bostadshus under mitten av 1700-talet. Huset är kilformat och har anpassats efter fastighetens utformning. Det är byggt i skiftesverksteknik med källarvåning, mellanvåning och en inredd vind. Gaveln mot Wallérs plats är mycket smal och brant, vilket givit huset namnet Strykjärnet. Taket är ett plåttäckt mansardtak. Både på långsidan mot Hästgatan och Vårdklockegatan finns frontespisar som troligen tillkom omkring 1900, samtidigt som tillbyggnaden utfördes, och de ersatte då två takkupor. Huvudentrén finns i den östra gaveln mot Wallérs plats. Källarvåningen har tidigare använts som matkällare och brygghus, mellanvåningen som verkstad och vindsvåningen som bostad. Vindsvåningen har en balkong mot väster. Olika verkstadsverksamheter har förekommit i byggnaden under 1700-talets slut till in på början av 1900-talet bl a kopparslageri. Under perioden 1930-talet till 1967 användes byggnaden som kafé, Kafé Strykjärnet. Därefter har olika affärsverksamheter förekommit under en period. Under 1990 utnyttjades källarens västra del som keramikverkstad. Senare har byggnaden varit klädesaffär, café och i nuläget restaurang. Köket har flyttats från mellanvåningen till källarvåningen och där kök låg har det blivit diskrum. En uteterrass har byggts över den lilla gården.

B2, tillbyggnaden
I samband med att tillbyggnaden tillkom omkring 1900 gjordes en stor renovering av byggnaden som då stort fick sin nuvarande utformning. Tillbyggnaden finns mot den södra fastighetsgränsen mot väster och uppfördes med samma höjd som huvudbyggnaden.

Gården
Byggnaderna upptar större delen av tomten, men en mindre gårdsyta finns i den västra delen. Gården är stenbelagd och avskärmas av en mur mot väster och nås från Hästgatan via en port försedd med en grind av smidesjärn.

Kvarteret Väpnaren 13

Kvarteret Väpnaren 
Kvarteret Väpnaren utgör ett oregelbundet format område. Det är uppdelat i två delar med den större delen nedanför klintkanten, som enligt tidigare indelning tillhörde Strandroten IV och en mindre del som ligger upp på Klinten och tillhörde Klintroten I. Kvarteret har till viss del varit bebyggt under medeltiden. Ett fåtal medeltida bebyggelserester har påträffats i den mellersta delen av kvarteret. I kvarterets nordvästra område har gravar påträffats som förmodligen tillhört S:t Hans och S:t Pers kyrkoområde, vilket ligger väster om Väpnaren. Kvarteret har till större delen var planlagt och bebyggt sedan mitten av 1600-talet, men bebyggelsen från den tiden finns inte kvar. Kartan från 1646 visar att kvarteret redan då hade ungefär samma omfattning som idag. Under 1700-talet och fram till 1900-talets första hälft var kvarteret bebyggt med låga hus i skiftesverk och knuttimmerkonstruktioner. Gavlarna var i regel vända mot gatan med branta sadeltak.  Gårdarna var oftast små och trånga. Endast ett fåtal av dessa hus finns kvar. Under början av 1900-talet uppfördes flera större byggnader i den mellersta delen av kvarteret längs Hästgatan och S:t Pers gränd bl.a. det stora dominerande Tempovaruhuset, nuvarande H10.

Fastigheten Väpnaren 13
Fastigheten Väpnaren 13 motsvarar tidigare Strandroten IV:1. Väpnaren 13 ligger i kvarterets nordöstra del i kilen mellan Hästgatan, Wallérs plats och Vårdklockegatan. Fastigheten utgör en av kvarterets mindre tomter. Inga kända medeltida rester på tomten är kända. Enligt 1697 års karta fanns det på tomten ett trähus och ett vagnslider. Vid 1785 års husklassifikation fanns det på tomten, som då var hopslagen med Väpnaren 2, ett hus av sten och trä, en träbyggnad, ett brygghus i trä, två stall och ett vagnsskjul. Någon av de två först nämnda byggnaderna utgör sannolikt nuvarande byggnad på fastigheten. Under 1800-talet delades den större tomten, så att Väpnaren 13 fick den storlek den har idag. Den nuvarande huvudbyggnaden är troligen från mitten av 1700-talet.