Wallérs plats 4

—-Nuvarande företag (2022)—-
WisbyOst, Historiska smycken
—-Tidigare företag———-
Juniwiks Musik & Foto
Studio Fuchs,
City Tobak,
Ivar Tyrsén Foto.

Wallérs plats 4.
Wallérs plats 4.

Byggnaden Wallérs plats 4 ligger i kvarteret Krämaren 2. Huset är ett affärs- och bostadshus. Husets södra delar av källarstommen är av sten med medeltida ursprung. Bottenvåningen har en stomme av sten och tegel från 1700-talet och även träkonstruktioner i form av skiftesverk och korsvirke. Husets övriga delar har resvirkesstomme från 1905. Bottenvåningen inrymmer två affärslägen.

Nuvarande företag

Gatuplan 
I gatuplanet finns WisbyOst och Historiska smycken.

Wallérs plats 4, WisbyOst etablerat 2007.

WisbyOst
Gotlands största ostbutik ligger mitt i hjärtat av Visby innerstad, Wallérs plats 4. Verksamheten startade den 27 juni 2007, då Anders Gustafsson och Ann-Marie Gustafsson slog upp portarna till Wisby Ost. Anders och Ann-Marie är ägare till verksamheten och driver också Wisby Ost tillsammans med sina barn. Det familjen Gustafsson inte vet om ost är förmodligen inte värt att veta.

Anders jobbade en tid i Palermo och där blev han förtjust stadens ostbutiker och bagerier. Kanske såddes ett första frö då, men det var i Danmark som inspiration om en egen butik tog fart på allvar. Han började drömma om att Visby skulle kunna se likadant ut. Efter att ha tröttnat på livet som flygtekniker blev drömmen verklighet och butiken WisbyOst kunde skapas.

Anders Gustafsson driver WisbyOst. ”Det har alltid funnits ost i mitt liv. Jag tror aldrig någonsin att jag gått förbi en ostaffär utan stanna till”.
Ann-Marie Gustafsson driver WisbyOst. ” Första minnet av ost är när jag ser min farfar skära stora bitar vällagrad Svecia med kniv. Det var alltid ost till maten.”

”På Wallers plats finner du himmelriket för alla oss ostälskare. I vår butik hittar du också närproducerade produkter, alltid med en hög kvalitet så klart. Men, vilka ostar ska jag välja? Hur många behöver jag? Vad får det kosta? Vi hjälper dig, vi är proffs, både på ostar och dina frågor. Ostbrickor finns i alla smakriktningar. Du väljer – vi plockar ihop. Med kunskap & kärlek!”

WisbyOst, Wallérs plats 4.
WisbyOst, personalen samlad framför ostdisken.
Wisby Ost, Gotlands lagrad.
Tryffelpecorino Moliterno från Sardinien.
Julkorg från WisbyOst.

Wisby Ost säljer ostar från världens alla hörn. Här finns svensk ost som Grevé, Stafva koggost samt Västerbottenost och utländsk ost som schweiziska Gruyére Moleson och holländska Primadonna för att nämna ett fåtal av alla ostar som erbjuds i butiken. I affären finns också ett stort utbud av varor från över 30 gotländska producenter, bla Stafva Ost, Hejde Knäcke, Tryffel, Gotlandskonfektyr, Bakverket Eke och Raukrost. Tillbehör finns i stort omfattning i butiken såsom Gotländsk Tryffel, honung, oljor och vinäger m.m.

Bordet dukat för Ost- och Vinprovning. Snart kommer gästerna.

I butiken kan kunderna beställa ostbrickor, helgkorgar och mycket annat. Dessutom arrangerar Wisby Ost då och då Ost- och Vinprovning i någon trevlig lokal i Visby.

Wallérs plats 4, Historiska smycken.

Historiska smycken
Historiska Smycken, Wallérs plats 4 i Visby, är en guldsmedsaffär som säljer historiska smycken i guld, silver och brons. Företaget etablerades troligen år 2000 och ägs och drivs av Mikael Carlsson.

Historiska smycken, Wallérs plats 4.
Företaget drivs av Mikael Carlsson.
Bostadsrättslägenhet Wallérs plats 4, 3 ROK, 102 m2.

Övervåningar   
I byggnadens övervåningar och vindsvåning samt i gårdshuset finns tio bostadslägenheter som ägs av Riskbyggens Bostadsrättsförening Krämaren 2. Krämaren 2 är en äkta bostadsrättsförening som har adresserna Wallérs plats 4 och Knägränd 7. Lägenheterna har en bostadsyta mellan 41 m2 och 133 m2.

Tidigare företag

FöretagUngefärlig tidsperiodÄgare/butikschefAnmärkning
Café K2 -2007
Klädbutik1978 –
Juniwiks Musik & Foto1956 – 1978Helge JuniwikTill Österväg 15
Butik även Södra Kyrkogatan
Studio Fuchs1970 – 1974Rudi FuchsFrån Hästgatan 21
City Tobak1970-talet
Tyrsén-Foto1942 – 1956Ivar TyrsénFrån Adelsgatan 21
Juniwiks foto, Wallérs plats 4. Foto 1975. Fotograf Carl-Gustaf Hagander. Bild från Visinvent.

Juniwiks Musik & Foto
Helge Juniwik köpte 1956 fotoateljen Tyrsén-Foto, som låg vid Wallérs plats 4. Helge ville driva en egen verksamhet efter att ha varit anställd i flera olika företag. Fotoateljen kom att utvecklas till en omfattande rörelse, Juniwiks Musik & Foto under Helge Juniwiks ledning. Helge föddes den 5 augusti 1924 på Lauters, Fårö, som yngsta barnet av sju syskon. Han föräldrar levde på jordbruk, fiske och på att segla båten Fram till Gotska Sandön. Helge fick extra jobb på Konsum Fårö och blev så småningom intresserad av handel. Han fick jobb i Hemse och avancerade därefter till föreståndare för Konsum på Bungenäs. Där mötte han sin blivande fru Laila som han sedan levde tillsammans med i 70 år. De fick tre barn, Elaine, Cora och Michael. Paret Juniwik startade olika verksamheter på Adelsgatan och på Follingboväg och när Helge fick möjlighet köpte han 1956 Ivar Tyrséns fotofirma. Fotofirman utvecklades så småningom till att omfatta även musikinstrument. Helge Juniwik blev en välkänd och populär företagare på Gotland under 60-, 70- och 80-talet. Många gotlänningar kan vittna om att Helge spelat stor roll för deras musik- eller fotointresse.  En klassisk berättelse är då unge Johan Bengtsson behövde en gitarrförstärkare, vilket han inte hade råd med. Helge övertygade då 16-åringen att köpa på kredit, vilket Johans Mamma, efter köpet, ringde och meddelade att hon inte var helt positiv till. Dock kunde Johans musikkarriär ta fart.

Under 1978 flyttade Juniwiks till Österväg 21 under namnet Expert och blev då en av de första verksamheter som lämnade innerstaden. Helges son Michael tog över butiken 1988 och hade efter några år en egen kedja med butiker i Visby, Hemse, Slite, Oskarshamn och Västervik. Han satt också i Expertkedjans styrelse. Butiken på Öster utvecklades till en av de största i landet. Michael kom senare att engagera sig i Sverigeflyg och Gotlandsflyg. Helge Juniwik dog 2018 och blev 94 år gammal.

Korsningen Hästgatan – Nygatan. Studio Fuchs på väg att lämna ateljén vid Hästgatan 21, eftersom kv Österstull skall rivas. Foto 1970 från Wikimedia Commons.

Studio Fuchs
Rudi Fuchs arbetade på Tyrsén-Foto innan han och Birgitta Fuchs öppnade en fotoateljé år 1960 vid Hästgatan 21. Studie Fuchs ägnade sig huvudsakligen åt porträttfotografering. När det blev klart att Östertull skulle rivas fick fotoaljén flyttas till Wallérs plats 4, troligen till ett läge ovanpå Juniwiks Foto. Studio Fuchs fanns kvar vid Wallérs plats till 1974.

Lasse, Inga-Greta, Pelle, Olle, Carl-Bertil. Foto från Studio Fuchs.

Lars B Stenström har publicerat texten nedan 2021. Han beskriver så bra hur det var att gå till fotografen på 1950- 1960-talet.

Det fanns en gång en tid då det var dyrt att ha en kamera och betala för film och framkallning av bilderna. När processen var klar fick man i en fotoaffär tillbaka bilderna och negativen så att man skulle kunna beställa fler bilder om någon fick för sig att det behövdes. Att gå till en fotograf för att bli fotograferad var på 50-talet då jag växte upp något högtidligt. Vi fick klä oss i fina kläder och infinna oss vid Studio Fuchs i Visby. De som ägde och skötte ateljén var goda vänner till föräldrarna och hade till och med varit med på deras bröllop på 40-talet. Pappa hade fluga (!) något som inte inträffade så ofta, han blev efterhand mer av en slipsmänniska. Olle hade också fått en fluga, en med prickar på. Här är min familj fotograferad med mamma Igge (Inga-Greta), pappa Carl-Bertil och oss pojkar: Olle, Lasse och Pelle. Lägg märke till att vi har blivit vattenkammade dagen till ära. Så gällde att se fin ut på bilderna. Sitt still och gör som fotografen säger, var den givna ordern. Dessutom skulle vi försöka le, något som genom livet varit svårt att göra på uppmaning. Något så naturligt blev ganska onaturligt, det syns på andra bilder från uppväxten. För en gång skull lyckades det riktigt bra. Både att smila och hålla sig stilla. Vad jag vet sändes några bilder till släkt på olika håll och en bild blev inramad och fick en hedersplats hemma så att vi skulle komma ihåg vilka vi var, vårt ursprung och vår basala gemenskap. Bilden är något udda eftersom ingen av oss får titta in i kameran utan kikar på något vid sidan om. Nog ser det ut som om vi skådar något i fjärran med förväntan och en aning lycka. Familjeidyllen skulle på detta sätt dokumenteras och bevaras. Pappas ögon är i stort sedd dolda i glasögonbågarnas skugga. Då var fotografiet nutid. Idag har bilden ändrat betydelse och blivit en del av familjens personhistoria. Båda föräldrarna är sedan länge döda och vi som då var ganska små pojkar är idag alla tre över 70 år gamla.

City Tobak
City Tobak hade sin verksamhet under 1970-talet i den södra lokalen vid Wallérs plats 4.

Tyrsén-Foto
Ivar Tyrsén tog 1931 över en fotografateljé vid Wisborgs slätt efter Laura Stenman/Gardsten. Han öppnade också en ateljé på Adelsgatan 21 mellan åren 1931 till 1939, enligt en annons under denna tidsperiod. Tyrsén hade kvar ateljén vid Wisborgs slätt till 1939, då han flyttade den verksamheten till Stenkumla väg. Förmodligen avvecklade han affären på Adelsgatan 21 år 1942 i samband med att han öppnade en filial på Wallers plats, vilket verkar troligt eftersom Adelsgatan 21 inte omnämns i annonser 1945 och 1946.   Lokalerna på Wallérs plats beskrivs som stora och gediget inredda. Här utvecklade Ivar sin verksamhet och inredde lokalerna med moderna förstklassiga fotoapparater. Affären var inte endast en ateljé för fotografering, utan omfattade även försäljning av kameror, filmer till kameror och övriga artiklar tillhörande facket. Här fanns även grossisthandel i ramar och Ivar startade också dragspelsskola. Han utvecklade vidare ett Musikfacit för nybörjare och gav ut en bok för dragspel, ”Tyrséns dragspelsskola med Musikfacit för nybörjare”. Fem personer var anställda i firman. Enligt uppgift öppnade han även en filial på Adelsgatan 13, där tidpunkten för öppnandet är osäkert.

Annons införd 1945 i Gotlandsinfanteristen, där Stenkumla väg och filialen Wallersplats omnämns.

Troligen var det senare än 1946, eftersom Adelsgatan 13 inte finns med i de tidigare annonserna, och det kan ha varit i samband med att Tyrsén-Foto vid Wallérs plats såldes 1956 till Helge Juniwik, och verksamheten kom att övergå till Juniwiks Musik & Foto. Ivar Tyrsén var med och startade Gotlands Fotoförening under nov 1942 tillsamman med stadsläkare Nils Bolin, Arne Lindström (ordf.) Robert Herlitz, K-G Bendelin, Torsten Wigström, Bertil Nordberg m.fl. Ivar var kassör och sekreterare i fotoföreningen. Han var också med i Tempelriddarorden och i I.O.G.T. År 1940 gifte sig Ivar Tyrsén med Marigt Svensson. Han dog den 11 juni 1980. Läs mer om Tyrsén-foto under Adelsgatan 21.

Byggnaden till höger; Krämaren 2, ägdes av konsul Carl Stenberg under slutet av 1800-talet. Från trappan läste stadsgevaldigern kungörelse ändra fram till 1891. Foto 1896. Bild från Visby förr i tiden.

Kungörelser

Innan tidningar började komma ut 1811 anslogs kungörelser och andra officiella meddelanden från magistraten på stadsportarna och vid Stora Torget. Men alla kunde inte läsa, varför stadsgevaldigern läste upp kungörelser för folket ända fram till 1891, vilket skedde från trappan till nuvarande Krämaren 2, Wallérs plats 4.

Situationsplan Krämaren 2, Wallérs plats 4 och Knägränd 7.
Gårdsbyggnad B2 med adress Knägränd 7. Foto 1996. Bild från Visinvent.

Husen och gården

Kv Krämaren 2 består av en långsmal tomt som sträcker sig mellan Wallérs plats och Knägränd.  Fastigheten omfattar en huvudbyggnad, två gårdsbyggnader och ett cykelförråd.

B1, huvudbyggnad
Huvudbyggnaden ligger med sin västra långsida mot Wallérs plats och är ett affärs- och bostadshus i två våningsplan med inredd vind och delvis inredd källare i souterrain. Byggnaden är uppförd i souterrain och har en oregelbundet utformad huskropp. Huset har uppförts i flera etapper och har en komplicerad stomme. Källarstommen i söder är delvis uppförd i sten med medeltida ursprung. Större delen av bottenvåningen har en stomme från 1700-talet. Stommen består av sten och tegel men även träkonstruktioner i form av skiftesverk och korsvirke. Husets övriga delar har en resvirkesstomme uppförd 1905. Taket är ett plåttäckt sadeltak utom på huvudtrapphuset som har ett valmat plåttäckt tak. Fasaden är jugendinspirerad och väl bevarad sedan 1905. Mot Wallérs plats finns en balkong med konsoler och räcke i smide i det andra våningsplanet. Stora ombyggnader utfördes 1934-1935 då källarvåningen inreddes och försågs med skyltfönster ut mot gatan och större fönster mot gården. För att förse källarvåningen med ljus från öster utfördes ett formgjutet dike mellan byggnaden och gården. Samtidigt inreddes andra våningen till kontor och vinden till bostäder. Troligtvis tillkom vid detta tillfälle en frontespis mot Wallérs plats. Frontespisen är utsmyckad i gavelpartiet med bland annat stiliserade växtmotiv i vit puts. En stor del av fönstren har bytts ut bla 1947 då även takkupan mot gården tillkom. År 1989-91 utfördes en stor renovering av byggnaden.  Invändigt byggdes de två övre våningsplanen om från kontors- och butikslokaler till bostäder. I samband med detta försågs taket med tre takkupor mot Wallérs plats norr om frontespisen och en stor del av fönstren byttes ut på nytt. Källarvåningen som ligger några trappsteg ner inrymmer nu två butikslokaler, medan resten av huset inrymmer bostadslägenheter.

B2, gårdsbyggnad
Gårdsbyggnaden B2 uppfördes omkring 1800 som gårdshus och brygghus med en stomme av tegel och kalksten i en våning och med inredningsbar vind under tegeltäckt pulpettak. Senare har byggnaden använts som stall och kolbod. År 1934 inreddes byggnaden till en enklare bostad och 1989 byggdes den om till bostad och förråd. Entrén är placerad mot gården. Framför entrén finns en kalkstenstrappa i tre steg. Ut mot Knägränd finns en dubbelport som leder in till gården.

B3, gårdsbyggnad
Gårdsbyggnaden B3 uppfördes omkring 1990 inredd till bostadslägenheter i två avdelningar. Den ersatte då en avträdes- och vedbodslänga från 1902 med samma utbredning, vilken då revs för att ge plats åt den nya byggnaden. Den nya byggnaden har en reveterad trästomme i en våning med ett plåttäckt pulpettak.

B4, cykelskjul
Byggnaden B4 uppfördes som ett cykelskjul 1990 med en trästomme som är klädd med bräder och ett pulpettak beklätt med plåt. Fronten är helt öppen.

Gården
I södra delen av gården finns en två meter hög tegelmur. Mellan huvudbyggnaden och den mindre bostadslängan i norr finns en fyra meter hög plåtavtäckt mur av kalksten. Gården har en markbeläggning av gjuten cement, cementplattor samt gräs och där finns en del mindre planteringar. Gården nås utifrån genom porten som finns i byggnad B2.

Kvarteret Krämaren 2

Kvarteret Krämaren 
Kvarteret Krämaren är oregelbundet till formen och beläget i innerstadens östra del. Det gränsar till Hästgatan i norr, Knägränd i öster, Kryddgränd i söder och Wallérs plats i väster. Kvarteret finns utsatt som planerat område redan på 1646 års karta. Området har antagligen varit bebyggt längre än så med tanke på dess närhet till Hästgatan, som ända sedan medeltiden varit en viktig farled från Österport ner till stadskärnan och hamnen. På kartan från 1696-97 utgör de två nordligast belägna tomterna, nuvarande fastigheterna Krämaren 1-2, en gemensam fastighet. Den västra tomten, nuvarande Krämaren 3, motsvarades av två skilda tomter där delen mot Wallérs plats även innefattade en bit av nuvarande Krämaren 4. Krämaren 5, längst i söder, har bildats genom sammanslagning av två tomter som finns markerade redan på 1697 års karta. Den nuvarande tomtindelningen har kvarteret haft sedan 1800-talets andra hälft. Under 1600- och 1700- talen var kvarteret i huvudsak glest bebyggt med trä- och stenhus och tillhörande uthus. Kvarteret är idag indelat i fem fastigheter. På Krämaren 3 finns en stenbyggnad som är uppförd i etapper och vars äldsta delar möjligtvis är av medeltida ursprung. För övrigt finns den äldsta bebyggelsen i kvarterets sydöstra del på Krämaren 4 och 5, med bostadshus i trä från 1700-talet respektive sten från 1800-talets mitt. Kvarterets övriga bebyggelse utgörs huvudsakligen av större stenbyggnader med affärsverksamhet, uppförda mellan 1900 och 1950.

Fastigheten Krämaren 2
Fastigheten Krämaren 2 gränsar mot Wallérs plats i väster och mot Knägränd i öster. Krämaren 2 motsvarar Klinteroten III:40 3/4 enligt den tidigare fastighetsindelningen. Enligt kartan från 1696-97 utgjorde fastigheten en stor tomt tillsammans med nuvarande Krämaren 1 som ligger norr om Krämaren 2. Enligt 1785 års husklassifikation fanns på den stora tomten ett stenhus med tegeltak, ett trä- och ett tegelhus med tegeltak samt en drängstuga och fähus av trä med brädtak. Ännu enligt 1856 års karta var fastigheten en stor tomt. 1883 fanns på fastigheten ett större hus ut mot Wallérs plats och ett mindre hus mot Knägränd samt två gårdshus. Sedan den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes, 1905, har tomten haft samma avgränsning som idag. På fastigheten finns idag fyra byggnader. Huvudbyggnaden har medeltida murverk, men är huvudsakligen från 1905. Den är placerad med långsidan utmed hela fastighetsgränsen längs Wallérs plats. Invid Knägränd i öster, finns ett före detta gårdshus från omkring 1800 som nu fungerar som bostad. Utmed den norra fastighetsgränsen finns en länga från 1990-talet, som innehåller en bostadslägenhet. Den fjärde byggnaden är ett cykelskjul, byggt 1990, placerat vid tomtens södra gräns.